VIDEO Catedrala meşterului Manole, distrusă de ploaie
Plouă peste frescele Mănăstiri Curtea de Argeş, fresce care se degradează văzând cu ochii. Preoţii spun că apa s-a infiltrat atât de tare în pereţi încât picturile refăcute la mijlocul secolului trecut au început să se umfle. Monumentul are nevoie urgentă de lucrări de refacere a picturilor, dar şi de consolidare. Costul total a fost estimat la 5 milioane de euro, bani pe care mănăstirea nu îi are.
Construită între anii 1512-1517, mănăstirea, care este necropolă pentru familia Regală a României, se degradează de la o zi la alta din cauza umidităţii. Efectele infiltrării apei se văd deja în două zone ale mănăstirii. În partea din dreapta, de la intrare, a fost montată o schelă de susţinere. Preoţii spun că apa s-a infiltrat în partea superioară, la acoperiş, chiar deasupra mormintelor Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta.
Şi fresca de deasupra altarului a avut de suferit din cauza apei. Pe centimentri buni se vede cum s-a desprins şi au rămas pete albe în locul picturii realizate la restaurarea lăcaşului de cult. Pentru ca mănăstirea să nu fie afectată şi mai mult, interiorul nu mai este încălzit, iar slujbe se ţin rar. Doar la parastasul Regelui Mihai preoţii au mai slujit în mănăstire.
Stareţul Mănăstirii le cere autorităţilor să nu uite de unul dintre cele mai importante monumente ale României, monument care are o arhitectură unică de tip oriental suprapus cu stilul bizantin, iar decoraţiile sunt georgiaono-armene.
Costul lucrărilor care împiedică degradarea mănăstirii au fost estimate la 5 milioane de euro.
Pictura din interiorul Mănăstirii, realizată de zugravul Dobromir, în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi, a fost restaurată între anii 1875-1886. O parte din picturile originale au fost păstrate fragmentar în Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Alte opt fresce originale se află la Muzeul de Istorie şi la cel al Mănăstirii.