Vom avea și noi mai multe restricții pentru nevaccinați? Ce ne pregătesc autoritățile
Numărul cazurilor de COVID crește timid, dar sigur și în România, în timp ce numărul vaccinaților a ajuns chiar și sub 8.000 pe zi. În aceste condiții, autoritățile iau în calcul introducerea unor măsuri restrictive pentru cei care refuză imunizarea, așa cum, de altfel, se întâmplă în alte țări. Să fie aceasta o soluție? Părerile sunt împărțite.
„Dacă nu reușim să creștem procentul de vaccinare la nivel național, o să avem probleme și prin urmare gândim tot felul de măsuri pentru a încuraja populația să se vaccineze”, a explicat săptămâna trecută vicepremierul Dan Barna, punctând două tipuri de măsuri: de încurajare/stimulare a vaccinării, prin tot felul de premii și beneficii, sau de restricționare a accesului nevaccinaților. „De exemplu, mersul la mall în weekend, care nu este un serviciu esenţial, să fie condiţionat de existenţa vaccinării. Persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalţi în timpul săptămânii”, declara Brana. Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat duminică seara la B1 că încă se dezbate posibilitatea de a stimula campania de vaccinare prin condiționarea accesului la anumite spații și servicii publice de dovada vaccinării. A refuzat să dea mai multe detalii, motivând că deocamdată nu s-a luat nicio decizie.
Rafila: „Trebuie să evităm discriminarea”
Medicul social-democrat e de părere că discriminarea creează frustrări și face mai mult rău decât bine. „Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării, pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea ei. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități. Inclusiv OMS a menționat că discriminarea nu e o soluție. Adică nu poţi să compensezi incapacitatea guvernului de a face campanie de informare de bună calitate și de a convinge lumea să se vaccineze cu măsuri punitive”.
În ce țări se cere dovada imunizării
Autoritățile din România analizează modelul altor țări europene, unde accesul la restaurante, teatre, piscine sau concerte se face doar pe baza unui document care atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală, fie rezultatul negativ al unui test COVID. Peste tot în lume, restricțiile sanitar au scopul de a limita propagarea tulpinii Delta, care amenință cu un val patru de pandemie.
- Franța. La 12 iulie, s-a decis ca personalul medical și toți cei care intră în contact cu persoane vulnerabile să fie obligatoriu vaccinați. De miercurea trecută, permisul sanitar e obligatoriu la muzeu, cinema sau piscină, iar de la 1 august și în cafenele, restaurante, centre comerciale, în avioane, trenuri și autocare. „Dacă îţi iubeşti libertatea şi o respecţi pe a altora, singurul lucru de făcut este să te vaccinezi. Nicio libertate nu există fără datorie. Dacă mâine îl contaminaţi pe tatăl vostru, o contaminaţi pe mama voastră sau chiar pe mine, sunt victima libertăţii voastre”, a declarat președintele Emmanuel Macron, vizavi de amplele proteste care au loc în țară, denunțând iresponsabilitatea și egoismul celor nevaccinați.
- Italia. Din 6 august, se introduce permisul de sănătate obligatoriu pentru acces în anumite spații închise, precum restaurate, cluburi, săli de sport, piscine, teatre sau cinematografe. Va fi necesar și pentru evenimente sportive, concerte, târguri, congrese. „Permisul verde” se eliberează vaccinaților, celor vindecați de COVID sau celor care se testează.
- Austria. Deja din 22 iulie, cetățenii care vor să meargă a piscină, muzeu, cinematograf, teatru sau la sala de sport trebuie să dețină un permis sanitar care atestă că sunt imunizați împotriva COVID-19, precizează Digi24.
- Grecia. Guvernul a impus săptămâna trecută ca lucrătorii nevaccinați din restaurante și turism să se testeze de două ori pe săptămână, iar personalul medical și angajații din căminele de bătrâni să se vaccineze. În spațiile publice de la interior se permite accesul doar celor care demonstrează că sunt imunizați. Minorii pot intra în restaurante dacă prezintă un test negativ rapid, făcut în ziua respectivă.
Au fost ample proteste de stradă
Toate aceste măsuri au generat ample proteste. În Franța, mii de oameni au ieșit în stradă, scandând „pentru libertate” și „contra dictaturii sanitare”. Nu au lipsit incidentele. Sâmbătă, manifestanții au aruncat cu proiectile asupra poliției. Și la Atena au fost ciocniri între polițiști și protestatari, săptămâna trecută. Mulțimea a fost dispersată cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Profesorii neimunizați ar putea fi testați periodic
Profesorii care nu vor să se vaccineze ar putea fi testați periodic, în timpul anului școlar, a declarat duminică seara la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ideea este analizată în acest moment de Ministerele Educației și Sănătății. „60% din personalul din învățământ este deja vaccinat. Acest proces trebuie să continue pentru a putea garanta siguranța sanitară, pentru a avea garanția derulării școlii cu prezență fizică. Nu sunt adept al obligativității, dar avem aceste discuții”, a spus ministrul, argumentând că elevii deja au suferit prea multe pierderi anul trecut, cu școala online. Rămâne de văzut cu ce frecvență se va face testarea profesorilor.
Medicii, puși să se testeze pe banii lor
Și personalul medical care nu se vaccinează ar putea fi obligat să se testeze periodic, dar pe banii lor, a anunțat încă de luna trecută ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Unele cadre medicale deja au primit, intern, înștiințări cum că, dacă nu se vaccinează, vor trebui să suporte costurile unui test PCR pe săptămână, sau a unui test rapid la fiecare 3 zile. „Am definitivat ordinul, în următoarea perioadă va fi pus în transparență, apoi va intra în vigoare. Preşedintele Colegiului Medicilor susţine această măsură. În paralel, am început o documentare a situaţiei vaccinărilor în rândul personalului medico-sanitar în unităţile spitaliceşti. Din datele parţiale, reiese că, cel puţin în Bucureşti, peste 80-85% din medici sunt vaccinaţi”, a declarat Ioana Mihăilă la B1 TV.