Vrei o locuinţă prin «Prima Casă»? Grăbeşte-te că se termină banii!

Ultima actualizare:

Banii alocaţi pentru programul "Prima Casă" de anul acesta sunt pe sfârşite. Suma rămasă pentru credite din plafonul aprobat s-ar putea epuiza în trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare. Specialiştii spun că, imediat după închiderea programului, se va produce o scădere majoră a preţurilor pe piaţa imobiliară.

Banii mai ajung până în septembrie

Din 2009, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 94.000 de garanţii, valoarea finanţărilor ajungând la aproape 3,5 miliarde de euro. Însă pentru acest an, fondurile rămase sunt de numai 300 milioane de euro. Dacă se păstrează ritmul actual de contractare, adică 100 de milioane de euro pe lună, atunci banii ar ajunge doar până în luna septembrie.

Anul acesta au fost depuse 6.000 de cereri pentru "Prima Casă", în timp ce anul trecut, numărul dosarelor a fost de 4 ori mai mare. Programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani. Mai exact, băncile încasează anual rate de 250 mil. euro de la clienţii care au luat credite „Prima Casă".

Se caută apartamente noi cu 2 şi 3 camere

Având în vedere că toate contractele sunt la începutul perioadei de creditare, aproape trei sferturi din rată este dobânda plătită. În urma unui sondaj realizat de HomeFinders.ro reiese faptul că anul trecut, în Capitală, au fost tranzacţionate aproape 25.000 de locuinte.

Dintre acestea, aproape jumătate au fost finanţate prin programul Prima Casă. La cea mai mare căutare au fost apartamentele construite recent, cu 2 sau 3 camere, situate în zonele semicentrale ale Capitalei. Imediat după închiderea programului Prima Casă, specialiştii prognozează o scădere majoră a preţurilor pe piaţa imobiliară. În lipsa soluţiilor de creditare, efectul de scădere a preţurilor va fi resimţit în toate zonele din Bucureşti.

Care sunt actele de care ai nevoie pentru dosar?

Vrei să obţii un credit? Dosarul pe care trebuie să-l înaintezi băncii pentru a obţine un credit ipotecar prin programul „Prima Casă" trebuie să conţină următoarele acte şi documente:Cerere de credit;Declaraţie pe propria răspundere conform căreia solicitantul îndeplineşte toate condiţiile stabilite;Documente care să ateste veniturile realizate;Fişa fiscală sau declaraţia de venit pe anul anterior solicitării creditului;Precontract de vânzare-cumpărare al imobilului pentru care se doreşte finanţarea;Actele de proprietate ale imobilului ce urmează să fie finanţat;Raportul de evaluare pentru imobilul în cauză;Dovada constituirii avansului;Extras de carte funciară privind înscrierea proprietăţii;Poliţa de asigurare a imobilului finanţat.

Programul «Prima Casă» pe înţelesul tuturor

Obiectivul principal al programului „Prima Casă" este de a impulsiona sectorul construcţiilor şi de a facilita accesul populaţiei la credite ipotecare. Specialiştii conso.ro ne explică cum se determină avansul şi ce credite poţi obine în funcţie de venitul tău.

Cum se determină avansul minim?

Pentru locuinţele finalizate şi cele aflate în diverse faze de execuţie avansul minim stabilit prin lege este de 5% din preţul de achiziţie, dacă preţul locuinţei este mai mic de 60.000 euro.

La imobilele mai scumpe, avansul minim este egal cu diferenţa dintre preţul de achiziţie şi pragul de 57.000 de euro. Astfel, dacă imobilul se cumpără la preţul de 70.000 de euro, avansul minim este de 13.000 de euro.

În cazul locuinţelor noi (destinate achiziţionării după finalizare) şi a celor viitoare (ce urmează să se construiască de către beneficiari individuali) avansul minim este de 5%, dacă preţul imobilului este mai mic de 70.000 de euro. Pentru locuinţele care au un preţ mai mare de 70.000 de euro, avansul minim va fi egal cu diferenţa dintre valoarea de achiziţie şi pragul de 66.500 de euro.

Ce se întâmplă dacă nu mai poţi plăti ratele?

În cazul în care te gândeşti să aplici pentru un astfel de credit, trebuie să ştii şi ce se întâmplă în cazul în care vei ajunge în situaţia de a nu mai putea achita ratele. Astfel, dacă un client nu mai rambursează creditul, acesta va fi executat silit, iar banca va primi despăgubirea proporţional cu procentul de garantare. O altă variantă la care se poate apela este ca banca să decidă dacă un alt client poate prelua creditul şi imobilul, încadrându-se în condiţiile programului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net