Vrei să mă iei acasă? Te costă 170 de lei
Cică vor să încurajeze adopţia de patrupede abandonate, însă, prin măsurile pe care se pregătesc să le ia, edilii Capitalei nu fac decât să-i alunge pe iubitorii de animale. Municipalitatea intenţionează să-i taxeze cu 170 de lei pe bucureştenii care vor să ia acasă un maidanez din adăposturile publice.
Fiecare maidanez ar putea costa 170 de lei, dacă edilii oraşului vor aproba un proiect de hotărâre care vizează taxarea adopţiilor de patrupede.
Sub pretextul că oamenii care adoptă un câine abandonat ar trebui să fie responsabili când decid să facă acest pas, specialiştii primăriei iau măsuri care îi descurajează pe aceştia să crească animale ridicate de pe străzi. În hotărârea privind controlul reproducţiei câinilor din Bucureşti, edilii vor să introducă mai multe paragrafe referitoare la adopţia maidanezilor.
Din document reiese că persoanele fizice care vor să adopte un patruped vor fi nevoite să achite o taxă considerabilă, de 170 de lei, dacă vor să ia un câine de la adăposturile Municipalităţii.
Adopţia e gratuită doar în cazul organizaţiilor neguvernamentale. Principalul motiv pentru care edilii au recurs la această măsură e acela că autorităţile s-au confruntat cu un val de abandonuri de patrupede, care fuseseră anterior adoptate legal.
Pentru a evita astfel de cazuri, toate adopţiile vor fi înregistrate într-o bază de date, iar câinii vor fi marcaţi cu cipuri la nivelul urechilor. Un câine găsit pe stradă va putea fi imediat identificat, la fel şi cel care l-a adoptat şi lăsat din nou pe stradă. Oricine va renunţa la maidanezii adoptaţi va pierde dreptul de a mai lua acasă patrupede vreme de 12 luni. Reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor sunt revoltaţi de această propunere.
„De ce era necesară o taxă şi să se ia banii de la cetăţeni, în condiţiile în care ASPA a crescut bugetul la 3,3 milioane de euro? O taxă de adopţie, în condiţiile în care nici nu avem suficienţi adoptatori, limitează şi mai mult adopţiile", a afirmat Marcela Pâslă, preşedintele asociaţiei "Cuţu-Cuţu". Proiectul, care va fi pus pe masa consilierilor generali săptămâna viitoare, mai prevede şi sterilizarea obligatorie a câinilor care au proprietari.
Norma Klein, 80 de ani: „E de neconceput să pui taxă pe adopţie. În loc să încurajeze acest fenomen, ei îndepărtează oamenii de animalele abandonate. Edilii uită că e foarte costisitor să creşti un animal?".
Nicu Marian, 46 de ani: „Locuiesc la ţară şi am deja doi câini în curte. Şi dacă aş vrea, nu aş mai putea adopta încă unul, căci nu-mi pot permite să-i hrănesc pe toţi".
Statistici alarmante. În 2012, peste 16.000 de bucureşteni au reclamat că au fost muşcaţi de câinii abandonaţi pe străzi, conform cifrelor furnizate de Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală. Dintre aceştia, 3.300 au fost copii minori.
Tratamentul antirabic administrat celor care sunt muşcaţi e suportat de stat şi variază între 140 şi 450 de lei. De multe ori, însă, un pacient necesită şi şapte vaccinuri antirabice, ceea ce ridică mult costurile de tratament. Avem 65.000 de de câini abandonaţi pe străzi, conform unui recensământ realizat de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Vaccinurile antirabice sunt deopotrivă dureroase şi costisitoare
Dintre aceştia, 3.024 au fost sterilizaţi anul trecut, iar alţi 1.100 de câini au fost castraţi în acest an. În 2012, 1.400 de patrupede au fost adoptate legal, iar în cursul acestui an doar 386 şi-au găsit un cămin primitor, ne-au spus reprezentanţii Municipalităţii.