Vremea rea pune stăpânire pe România. Vijelii și cod galben în jumătate de țară

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis joi o avertizare de cod galben pentru ploi și vijelii, care afectează jumătate dintre județele țării. Avertizarea este valabilă în intervalul 27 iunie, ora 12:00, până pe 28 iunie, ora 03:00.

Vijelie. Foto: arhiva.
Vijelie. Foto: arhiva.

Care sunt regiunile ce vor fi afectate de ploi și vijelii

Avertizarea de cod galben pentru ploi și vijelii emisă de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie vizează în principal următoarele regiuni:

- Banat
- Crișana
- Maramureș
- Cea mai mare parte a Transilvaniei
- Local în Oltenia
- Zonele montane

Fenomenele meteorologice incluse în avertizare

În aceste regiuni se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Fenomenele meteorologice incluse în avertizare, conform experților ANM, sunt:

- Averse torențiale
- Intensificări ale vântului, cu rafale de 50-70 km/h
- Vijelii
- Grindină
- Descărcări electrice
- Cantitățile de apă mari

Precipitațiile vor fi semnificative, cu cantități de apă estimate la 20-30 l/mp în intervale scurte de timp. Izolat, cantitățile de apă pot depăși 40 l/mp.

Recomandări pentru populație din partea specialiștilor

În contextul acestor avertizări, autoritățile și meteorologii recomandă populației să fie vigilentă și să ia măsuri de precauție pentru a se proteja pe sine și bunurile personale. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a minimiza riscurile și daunele cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

Evitați deplasările pe timp de vijelie sau furtună, dacă nu sunt absolut necesare

În timpul unei vijelii sau furtuni, condițiile meteo pot deveni extrem de periculoase, cu vizibilitate redusă și vânturi puternice care pot provoca accidente. Dacă nu este absolut necesar să vă deplasați, rămâneți în siguranța casei dumneavoastră. În cazul în care trebuie să ieșiți, luați măsuri suplimentare de precauție, planificați traseul cu grijă și informați pe cineva despre deplasarea dumneavoastră. Evitați drumurile neasfaltate sau zonele cu risc de inundații.

Îndepărtați obiectele care pot fi luate de vânt (mobila de grădină, ghivece de flori)

Înainte de sosirea furtunii, verificați curtea sau balconul pentru obiecte care ar putea fi luate de vânt. Mobila de grădină, ghivecele de flori și alte decorațiuni ușoare ar trebui fie să fie aduse în interior, fie fixate bine pentru a preveni transformarea lor în proiectile periculoase. De asemenea, asigurați jucăriile copiilor și alte obiecte care ar putea fi împrăștiate de vânt.

Asigurați ferestrele și ușile locuințelor

Verificați ferestrele și ușile pentru a vă asigura că sunt bine închise și securizate. În cazul unei furtuni severe, luați în considerare și protejarea ferestrelor cu obloane sau plăci de lemn pentru a preveni spargerea acestora. Asigurați-vă că toate intrările sunt sigilate corespunzător pentru a preveni infiltrarea apei și a vântului în interiorul locuinței.

Nu parcați mașinile sub copaci sau lângă clădiri instabile

Evitați să parcați vehiculele sub copaci, deoarece ramurile pot cădea și pot provoca daune serioase mașinilor. De asemenea, evitați să parcați lângă clădiri care par a fi instabile sau care au elemente decorative sau structurale ce ar putea fi desprinse de vânt. Parcați mașina într-un loc deschis și sigur, departe de orice potențiale pericole.

Vijelii și cod galben în jumătate de țară

Vremea rea și fenomenele meteo extreme sunt așteptate să afecteze o mare parte din România în următoarele ore. Este important ca cetățenii să fie bine informați și să urmeze recomandările autorităților pentru a-și proteja bunurile și, mai ales, pentru a-și asigura propria siguranță. Monitorizați constant buletinele meteo și fiți pregătiți pentru eventualele situații de urgență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
2 soti britanici si au dat demisia au vandut casa au cumparat sat intreg franta 910120 jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Gavin Newsom jpg
grecia jpg
RO BV Predeal train station jpg
money 1033647 1280 jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net