Zilierii vor putea câştiga mai bine decât angajaţii
Reguli noi pentru persoanele care muncesc cu ziua sau cu ora. Potrivit unor modificări aduse legislaţiei privind zilierii, aceştia pot fi plătiţi mai bine decât angajaţii, dar nu pot lucra, cumulat, mai mult de 180 zile pe an. Iată ce s-a schimbat!
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 4 aprilie, documentul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, potrivit agrointel.ro. Legea specifică faptul că suma remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar. Spre comparaţie, venitul pe oră al zilierilor poate fi mai mare decât salariul minim net pe economie, care nu poate fi mai mic de 6,916 lei pe oră.
Angajatorul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor. Trebuie spus, însă, că se păstrează perioada în care se prestează muncă zilieră de la 90 la 180 de zile cumulate într-un an calendaristic pentru activităţile din domeniul creşterii animalelor.
De asemenea, beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către ins-pectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.
Amenzi de până la 200.000 de lei pentru muncitorii la negru
Schimbări au fost făcute la Codul muncii şi în ceea ce priveşte munca la negru. Astfel, potrivit schimbărilor, angajatorii care au salariaţi fără contract riscă amenzi între 20.000 şi 200.000 lei. Concret, amenzile pentru munca nedeclarată sunt aplicate în cazurile în care se lucrează cu salariaţi fără ca aceştia să aibă contracte de muncă, cu salariaţi care, deşi angajaţi part time, lucrează peste norma de lucru, salariaţi care lucrează pe perioada cât contractele le sunt suspendate sau fără ca acestea să fie transmise în aplicaţia Revisal potrivit legii.