Ziua Armatei va fi sărbătorită, în acest an, cu distanțare socială și în prezența unui epidemiolog. Calendarul evenimentelor

Ultima actualizare:

    Militarii salută drapelul de Ziua ArmateiFOTO: Arhivă Facebook/MApN
Militarii salută drapelul de Ziua ArmateiFOTO: Arhivă Facebook/MApN

Și în acest an, ceremoniile dedicate Zilei Armate Române se vor desfășura în condițiile impuse de pandemie. Va fi un număr mic de participanți și se va ține cont de distanțarea socială. Iar epidemiologii vor monitoriza cu atenție aceste evenimente.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că ceremoniile se vor desfășura în format restrâns, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local.

”Având în vedere contextul epidemiologic, participarea persoanelor în asistență va fi limitată cât mai mult posibil, iar ceremoniile militare se vor desfășura în prezența unui medic epidemiolog”, a anunțat MApN.

De asemenea, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării vor fi desfășurate activități specifice dedicate acestui eveniment.

Programul principalelor activități dedicate Zilei Armatei

Duminică, 24 octombrie a fost inaugurată expoziția temporară „MIHAI I – UN SECOL DE ISTORIE (1921-2021)”, la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”. în zilele de 24 și 25 octombrie intrarea la muzeu este liberă.

Luni, 25 octombrie:

În Bucureşti

• ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I - ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

În țară• ora 11.00, Sinaia: personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I”, amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, împreună cu Ministerul Culturii și Primăria Sinaia.

• ora 15.00, Carei, Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”: ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

Ce înseamnă ziua de 25 octombrie

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Citește și:

Pe 25 octombrie este Ziua Armatei României. Respect, bravi ostași !

Povestea jandarmului care a salvat 13 bolnavi dintr-un incendiu. ”Fiul meu era cu mine și plângea”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cathedral 5881418 1280 jpg
telefin buda jpg
regina elisabeta gettyimages jpg
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
image png
image png
saguna jpg
reumatism jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net