Nici ADN-ul nu ne spune dacă e Elodia
Medicii legişti nu pot spune, cu certitudine, cui i-a aparţinut craniul descoperit în luna iunie pe malul Oltului, în judeţul Covasna.
Dintele din care au încercat să extragă ADN-ul nu a fost de-ajuns, iar profilul genetic s-a dovedit a fi insuficient. Medicii s-au chinuit timp de două săptămâni să stabilească ADN-ul, dar până la urmă au renunţat.
Nici proiecţiile digitale ale craniului, care au fost comparate cu fotografiile Elodiei Ghinescu nu au dat rezultatul scontat. Experţii nu abandonează însă ancheta.
Craniul a fost transportat la Institutul „Mina Minovici", unde specialiştii vor extrage ţesut osos pentru a stabili cui i-a aparţinut. Rămâne de văzut dacă se va dovedi că acest craniu e al Elodiei sau al uneia dintre cele 300 de femei date dispărute în acest moment.
„Craniul a fost pus la dispoziţia procurorului de caz şi transportat la Bucureşti", ne-a declarat Andreea Buzsi, purtător de cuvânt la Poliţia Covasna.
Cert este că persoana căreia i-a aparţinut craniul este victima unei crime şi a avut, în momentul morţii, în jur de 35-40 de ani. Craniul uman găsit pe malul Oltului, în judeţul Covasna i-a pus pe jar pe procurori.
Deşi craniul a fost găsit din luna iunie, anchetatorii s-au ferit să facă publică informaţia. Craniul are o vechime de peste doi ani, fapt care s-ar potrivi cu momentul dispariţiei Elodiei. E clar că acest craniu aparţine victimei unei crime, deoarece prezintă o urmă de lovitură încompatibilă cu viaţa.
În apartamentul Elodiei s-au găsit urme de sânge pe perete şi pe o masă, semn că Elodia ar fi fost lovită, după care a dat cu capul de masă. Urma de lovitură de pe craniu s-ar potrivi acestui tipar. Mai mult, în judeţele Covasna şi Harghita nu există nici un caz de dispariţie al unei femei de 35-40 de ani.
Nu s-a putut face reconstrucţia facială
În urmă cu două săptămâni, craniul a ajuns pe masa de lucru a doctorului Horaţiu Dinu Drăgănescu, coordonatorul sistemului naţional de date genetice judiciare, singurul specializat în reconstrucţie facială.
«Nu s-a putut realiza reconstrucţia facială întrucât lipseşte mandibula, foarte importantă pentru un astfel de procedeu", ne-a spus doctorul Drăgănescu.