«Norul ucigaş» a adus zăpadă în mai! - VIDEO
Fraţilor, a luat-o razna vremea! Dacă la noi se poate face plajă, în Spania zăpada a blocat traficul, iar în Franţa furtunile au inundat mai multe oraşe. Vinovat pare să fie tot norul vulcanic, spun specialiştii.
S-au trezit de dimineaţă, s-au uitat pe geam şi s-au frecat la ochi. Credeau că visează.
Afară, troiene ca-n decembrie, deşi suntem în mai. Asta s-a întâmplat în Spania, unde zăpada şi-a intrat în drepturi încă de marţi seara. Drumuri blocate, trenuri întârziate, diferenţe de temperatură de până la 20 de grade! Nici Franţa n-a fost ocolită de urgii.
Furtuni puternice au măturat Coasta de Azur, unde apele au inundat străzile şi unele magazine. „Aşa ceva n-am văzut niciodată", au povestit localnicii.
Cine este însă vinovat pentru această vreme „turbată"? Expertul în climatolologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie, dr. Roxana Bojariu, ne-a explicat că ninsorile din Spania, valurile de şase metri din Franţa, temperaturile ridicate din ţara noastră şi activitatea vulcanului din Islanda sunt legate între ele.
„Sunt procese complexe, cauzate de mai mulţi factori: temperatura de la suprafaţa oceanului, dimensiunea banchizelor de gheaţă din Arctica etc.Ce se întâmplă acum în partea de vest a continentului are legătură cu ceea ce se întâmplă la noi, în estul Europei.Dacă în vest circulaţia aerului a fost de la nord, la sud, în zona noastră este invers, dinspre Mediterana, spre nordul continentului. Erupţia vulcanului islandez are o contribuţie, dar alături de ceilalţi parametri", ne-a explicat dr. Bojariu.
Spania- viscol şi 0 grade
În nordul Spaniei, unde temperaturile normale în această perioadă sunt de 18-20 de grade Celsius, a nins, iar temperaturile au scăzut la zero şi sub zero grade Celsius.
Insula Mallorca a fost lovită de inundaţii şi o furtună care a smuls copacii, blocând drumurile.
Franţa- valuri de 6 m
Locuitorii din sudul şi sud-estul Franţei, de pe Coasta de Azur, unde în mod normal temperatura medie în luna mai este de 20 de grade Celsius, s-au confruntat cu un frig pătrunzător (temperatura de zero grade), ninsori şi valuri de şase metri înălţime.
România
De la începutul lui mai, la noi, sunt zilnic peste 25 de grade
Citeşte şi:
Vulcani care ar putea să erupă după Eyjafjallajokull FOTO - VIDEO
Catastrofa vulcanului din Islanda: ţeapa anului! - FOTO/VIDEO
Analiză: cum schimbă erupţiile vulcanice lumea
1816, anul fără vară din cauza erupţiei unui vulcan. Se repetă istoria? VIDEO
Erupţia din Islanda ar putea produce o încălzire a atmosferei - VIDEO