Noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, e putred de bogat şi vorbeşte româneşte
Miliardarul Petro Poroşenko a fost ales noul preşedinte al Ucrainei din primul tur în alegerile desfăşurate duminică, 25 mai. Bogătaşul are o legătură cu România puţin cunoscută.
Petro Poroşenko (48 de ani) s-a născut în oraşul Bolgrad, sudul Basarabiei, la câţiva kilometri de România. Această regiune a aparţinut ţării noastre între 1918 şi 1940, fiind cedată Uniunii Sovietice odată cu restul teritorului de la est de Prut.
A crescut în oraşul Vinistia, în centrul Ucrainei, şi vorbeşte româneşte, după cum informează adevărul.ro.
A absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale la Kiev, apoi şi-a deschis o firmă care vindea boabe de cacao. După dezintegrarea URSS, a intrat în afacerile cu ciocolată şi a făcut o mulţime de bani, cumpărând fabrici de ciocolată de stat şi grupându-le în holding-ul Roshen.
Petro Poroşenko s-a extins ulterior în mass-media şi în transporturi.
Are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari.
Întrebat unde va întreprinde prima vizită în calitate de şef al statului în cazul în care va câştiga alegerile, la Moscova sau la Bruxelles, Poroşenko a răspuns: „În Donbas. Acolo se încearcă transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acţiona rapid şi eficient", a Poroşenko, a cărui pază era asigurată de 10 gărzi de corp, scrie adevarul.ro.
Poroşenko a mers să voteze împreună cu soţia sa, marina, şi cei patru copii ai lor. Întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu preşedintele rus, Vladimir Putin, Poroşenko a afirmat: „Desigur, Rusia este vecinul nostru. A vorbi despre stabilitate fără un dialog cu Rusia este imposibil". Cu toate acestea, el a declarat că nu recunoaşte Crimeea ca parte a Federaţiei Ruse.
Când cu ruşii, când cu europenii
Petro Poroşenko a fost un susţinător al preşedintelui pro-rus Leonid Kucima. A participat la fondarea Partidului Regiunilor, azi interzis în câteva zone din Ucraina. Miliardarul l-a sprijinit apoi pe pro-europeanul Viktor Iuşcenko, a devenit membru al Consiliului de Securitate al ţării şi ministru de Externe în 2009- 2010.
Mai târziu a trecut de partea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care i-a oferit poziţia de ministru al Economiei şi Comerţului.