Nu veţi putea vinde casa fără acest act
Întocmirea certificatului energetic va fi vitală de la 1 ianuarie 2010. Dacă nu va avea acest act, proprietarul nu va putea face tranzacţii imobiliare.
Proprietarul trebuie să găsească un auditor energetic, care poate fi persoană juridică sau persoană independentă. Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnică a clădirii şi de a întocmi un raport de expertiză energetică a clădirii.
Certificatul de Performanţă Energetică va include consumul de energie al construcţiei, determinat de către un auditor energetic, precum şi valori de referinţă care să permită evaluarea sa.
În funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare sau iluminat artificial, apartamentul va primi un calificativ de la 10 la 100.
De exemplu, o notă de 76 va însemna că acea clădire are o eficienţă energetică foarte redusă. O clădire cu un coeficient energetic bun trebuie să aibă nota în jur de 95.
Calitatea termoizolaţiei clădirii se va regăsi în preţul de vânzare a imobilului sau chiria percepută. Certificatul energetic al clădirii este valabil zece ani de la data emiterii.
Eliberarea actului va dura 30 de zile. Se mai adaugă încă două sau trei săptămâni, timp necesar auditorului pentru întocmirea raportului de audit energetic.
Costă între 1 şi 4 euro/mp
Preţul pentru eliberarea unui certificat energetic variază, în funcţie de suprafaţa clădirii, între unu şi patru euro metrul pătrat. De asemenea, preţul va scădea dacă suprafaţa este repetabilă, cum este cazul apartamentelor de bloc sau al celor care deţin mai multe proprietăţi.
Procedura de obţinere a Certificatului energetic pentru o clădire este următoarea:- solicitarea făcută de proprietarul /administratorul clădirii pentru întocmirea Certificatului energetic;- efectuarea expertizei energetice a clădirii şi întocmirea Certificatului energetic de către un auditor energetic atestat;- eliberarea Certificatului energetic al clădirii de către primăria pe raza căreia este situată clădirea.