«O să dau dublu pe medicamente»
Are 83 de ani şi o pensie de o mie de lei, după 40 de ani de muncă. Elena Stoican depinde de cele trei pastile pntru inimă, pe care trebuie să le ia zilnic. De la 1 iulie, pentru pilulele care o ţin în viaţă, plăteşte dublu.
De parcă n-ar fi fost suficient că ne-au scăzut salariile sau că ne-au majorat TVA-ul, de la 1 iulie, plătim mai mult şi pentru medicamente, după ce a intrat în vigoare noul sistem de compensare.
Bătrânii sunt cei mai afectaţi, fiind şi cei mai bolnavi.
"Eu sufăr cu inima şi, de patru ani, iau tratament, zi de zi.Dacă nu-mi iau pastilele o zi, nu mă simt deloc bine. Organismul meu nu mai poate funcţiona fără medicamente", ne-a mărturisit Elena Stoican, o pensionară de 83 de ani, din Bucureşti.
Bătrânica merge, o dată la trei luni, la medicul de familie pentru a-i elibera reţeta compensată.
"Tratamentul e compensat, aşa că, din preţul total, plătesc 150 de lei. De acum înainte, o să plătesc dublu, mi-a spus doctorul. Din pensia mea, de 1.000 de lei, 300 o să dau numai pe tratament. Nu ştiu cum o să mă descurc. De ce ne umilesc atât!?", a încheiat femeia.
Cum se compensează reţetele?
Noul sistem de compensare presupune că, dacă medicamentul străin, de care aveţi nevoie, costă 50 de lei, iar în farmacii echivalentul lui românesc costă 10 lei, compensarea de 90% se aplică medicamentului mai ieftin, adică 90% din 10 lei.
Deci, pentru medicamentul străin, veţi plăti 41 de lei.