Peruanii spun lucruri trăsnite: vor să vopsească gheţarii în alb!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un om de ştiinţă peruan a propus marţi, 3 noiembrie, parlamentului un proiect pentru încetinirea topirii gheţarilor andini, care constă în 'colorarea' în alb a părţilor mai închise de unde gheaţa s-a retras, pentru a evita ca stâncile şi pământul, absorbind mai multă căldură, să grăbească fenomenul, informează revista franceză Le Point de miercuri.

Eduardo Gold, preşedintele ONG-ului ''Gheţarii din Peru'', a fost audiat de comisia parlamentară pentru problemele schimbărilor climatice pentru a-şi prezenta propunerea, care a atras deja atenţia Băncii Mondiale (BM), printre alte proiecte împotriva încălzirii globale.

'Încet-încet, gheţarii se închid la culoare. Părţile brune sau stâncoase absorb mai multă căldură, contribuind astfel la topirea mai rapidă a gheţii. Propunerea noastră este să se recreeze culoarea albă şi condiţiile pentru eventuala recuperare a zonelor îngheţate', a explicat el agenţiei oficiale Andina.

Vezi imagini ale celor mai mari gheţari văzuţi din spaţiu

Fenomenul este cunoscut ca 'feedback pozitiv': cu cât gheţarii dispar, cu atât o parte importantă a solului absoarbe mai multă energie radiantă, contribuind la încălzire. Potrivit lui Eduardo Gold, materialul folosit pentru colorarea lor în alb ar fi ecologic, pe bază de var şi fără elemente chimice. Ar fi realizat de populaţia locală, proiectul putând să creeze, la nivelul Anzilor peruani 15.000 de locuri de muncă în cinci ani.

simeon stalpnicul png

Un câştigător al premiului Nobel a propus acelaşi lucru

Ideea colorării în alb a gheţarilor pentru a încetini încălzirea climei nu este nouă. A fost enunţată şi de ministrul american pentru energie şi câştigător al premiului Nobel pentru Fizică, Steven Chu, drept unul din proiectele de 'geoinginerie' cu mare impact asupra încălzirii. Dacă au fost deja desfăşurate campanii, mai ales pentru acoperişuri vopsite în alb la New York, proiectul lui Eduardo Gold ar fi primul aplicat la nivelul gheţarilor.

Gheţarii din Anzii tropicali, deosebit de vulnerabili la schimbările climatice, au pierdut între 30% şi 100% din suprafaţă în ultimii 30 de ani, potrivit oamenilor de ştiinţă andini. Gheaţa Anzilor Cordilieri înzăpeziţi peruani şi de pe cele 30 de vârfuri care depăşesc 6.000 m a scăzut cu 27%.

simeon stalpnicul png

Mai citeşte:

Folosiţi toaleta înainte de zbor pentru a proteja planeta

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
intersectie jpeg
gara uk1 jpeg
bucuresti 4402855 1280 jpg
26867391 141598513201732 5967900372537180160 n jpg
sapun adobestock jpg
udare muscate jpg
tigaie jpeg
Zacusca in Post jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net