Piaţa imobiliară din Timişoara şi preţurile la apartamente au ajuns pe mâna studenţilor
Începutul toamnei este perioada în care proprietarii de apartamente îndrăznesc să ceară puţin mai mult la chirii. Asta pentru că, înaintea începutului anului şcolar, cererea de pe piaţa imobiliară timişoreană va creşte. Cu toate acestea, preţurile nu vor creşte exagerat de mult.
Pentru că Timişoara este unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, preţurile apartamentelor cresc în toamnă, înainte de deschiderea noului an şcolar, urmând ca la începutul verii tarifele să scadă. Astfel, atâta timp cât studenţii sunt activi pe piaţa imobiliară şi sunt principalul sector de populaţie care închiriază în această perioadă, proprietarii ridică puţin ştafeta şi cer mai mult pentru apartamentele care le au de închiriat.
Cu toate acestea, preţurile nu o să crească exagerat de mult. „Preţurile de vânzare ale imobilelor au scăzut mult în ultimul an, iar tot mai mulţi proprietari, care nu sunt presaţi să vândă, preferă să îşi închirieze apartamentele ceea ce a determinat creşterea numărului de oferte pe piaţă. Mai mult ca niciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate în alegerea unei chirii şi tocmai de aceea propietarii trebuie să-şi alinieze aşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român", a spus Adrian Erimescu, director general al portalului imobiliare.ro.
În Timişoara, studenţii vor găsi chirii mai mici decât la începutul anului cu 5,5 la sută pentru garsoniere. Un apartament cu două camere este închiriat de proprietari cu tarfie mai mici cu 8,8 la sută iar chiriile pentru cele cu trei camere sunt cu 6,5 la sută. Astfel, studenţii care vor dori să închirieze apartamente în capitala Banatului vor fi nevoiţi să se pregătească să plătească cel puţin 120 de euro pe lună pentru o garsonieră, 250 de euro lunar pentru chiria unui apartament cu două camere şi 300 de euro pe lună pentru apartamente cu trei camere.