FOTO Raluka și Ana Baniciu au ajuns în țară cu o cursă specială a MAE. În total, 346 de persoane au fost repatriate
Patru aeronave cu sute de cetățeni români și străini au aterizat noaptea trecută pe Aeroportul Otopeni, informează MAE. Oamenii au fost aduși acasă, după ce autoritățile române au făcut demersuri rapide pentru salvarea românilor care s-au trezit peste nopate în mijlocul unui război declanșat de gruparea Hamas în Israel. Printre românii care au aterizat noaptea trecută în România sunt și cântărețele Raluka și Ana Baniciu. Artistele se aflau în vacanță împreună cu iubiții lor și au petrecut o noapte în buncăr. Ele au relatat pe rețelele sociale groaza pe care au trăit-o în timpul bombardamentelor.
Alte sute de români aflați în Israel așteaptă ajutor
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză, 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM - 189 prima cursă, respectiv 157 cu al doilea zbor -, măsură luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, relatează Agerpres.
MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.
"Totodată, reprezentanţii Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autorităţile israeliene şi cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetăţeni români şi de pelerini români aflaţi pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluţii de repatriere. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor israeliene pentru sprijinul oferit în vederea repatrierii în siguranţă a cetăţenilor români", se precizează într-un comunicat de presă al ministerului transmis duminică.
Români sub teroarea bombardamentelor
Românii care au ajuns acasă în noaptea de sâmbătă spre duminică povestesc că au trăit momente de groază.
„Mulțumim lui Dumnezeu!”, a spus o femeie, imediat ce a pus piciorul pe pământ românesc, mărturisind că a trăit o experiență „de nedescris”.
„Copii, femei țipau. Toată lumea a fugit, toată lumea urla, era dezorientată, se auzeau bombele şi rachetele cum treceau. Ne-am văzut că murim toţi în momentul când ne-a spus să ne adăpostim în buncăre”.
Cele două artiste, Raluka și Ana Baniciu, au fost tot timpul prezente pe rețelele sociale ținându-și la curent fanii cu situația din Tel Aviv. În cursul nopții, Ana Baniciu a postat o fotografie anunțând că atât ea împreună cu soțul, cât și Raluka și iubitul ei au reușit să se îmbarce. Ele s-au aflat într-una din aeronavele MAE care au aterizat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe Otopeni.
„Sunteţi în linişte, şi să apreciaţi asta, pentru că noi suntem în TelAviv, aici unde de dimineaţă ne-am trezit cu o sirenă pe strada noastră. Sirena care ne anunţa că trebuie să ajungem rapid în buncăre. Nu am apucat să ajungem în buncăre, până când am auzit explozia propriu-zisă, care era în zona noastră”, a povestit pe o rețea socială Ana Baniciu.
„Sună din nou sirena... exact când spuneam că ultima bombă a fost dată la 10 jumate a sunat din nou sirena şi am coborât din buncăr şi din buncăr am numărat vreo şapte sau opt bubuituri, explozii. Este cel mai îngrozitor sentiment pe care îl poţi avea”, relata și Raluka de la fața locului.
În continuare, se fac eforturi susținute pentru repatrierea românilor, majoritatea aflați în pelerinaje în Țara Sfântă.
"Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800 - 900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată, nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil, cred, în curând", a spus şeful statului la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.
Peste 200.000 de români sunt stabiliţi în Israel.
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.