Reacţii dure după Brexit! Premierul David Cameron, acuzat că ia ostatic un continent întreg
Miniştrii de externe din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene se reunesc sâmbătă la Berlin, pentru a discuta consecinţele deciziei istorice a Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, în timp ce liderul Parlamentului European îl acuză pe David Cameron că a luat ostatic un continent întreg, relatează AFP.
Liderii şi oficialii europeni se mobilizează pentru a face în aşa fel încă, după şocul Brexit, tranziţia să fie cât mai puţin dureroasă posibil. În aceste condiţii, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier îi va primi pe omologii săi Jean-Marc Ayrault (Franţa), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) şi Jean Asselborn (Luxemburg) pentru “o discuţie pe teme actuale ale politicii europene”, se arată într-un comunicat al MAE de la Berlin. Steinmeier şi-a exprimat regretul după votul britanicilor, favorabili în proporţie de 51,9% Brexit, potrivit rezultatelor oficiale. El a vorbit de o “zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie”. Parisul şi Berlinul le vor prezenta partenerilor lor “soluţii concrete” pentru a face UE “mai eficientă”, “fără a intra în mari construcţii”, a explicat Ayrault pentru AFP, citat de www.adevarul.ro.
Cancelarul Angela Merkel, care şi-a exprimat regretul faţă de “lovitura dată Europei” şi “procesului de unificare europeană”, i-a invitat luni la Berlin, pentru o dezbatere, pe preşedintele francez Francois Hollande şi pe şeful Guvernului italian Matteo Renzi. Ea îl va primi separat şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. După Brexit, “Germania va continua să joace un rol central, chiar şi mai important, în cadrul Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru cotidianul Bild. Referendumul a lăsat în urmă o ţară divizată: Londra, Scoţia şi Irlanda de Nord voiau să rămână în UE, în timp ce nordul Angliei şi Ţara Galilor au votat pentru ieşire. O petiţie semnată de peste 350.000 de persoane cere convocarea unui nou referendum, în timp ce o alta, semnată de 90.000 de oameni, cere independenţa Londrei şi rămânerea sa în UE.
Premierul conservator David Cameron şi-a anunţat demisia, la câteva ore după publicarea rezultatelor. El a declarat, însă, că va rămâne în funcţie până la desemnarea unui nou lider de către partidul. El a adăugat că îi va lăsa succesorului său sarcina de a desfăşura negocierile cu UE privind procesul de ieşire a ţării sale. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a descris drept drept “scandaloasă” alegerea lui Cameron de a demisiona abia în octombrie. “Un continent întreg luat ostatic de această decizie”, a spus el pentru postul de televiziune ARD.