Retrospectiva anului 2011, iulie-decembrie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

A doua parte a anului care se încheie a fost dominată de sângerosul atentat din Norvegia, dar şi de sfârşitul regimului Gaddafi în Libia. Moartea lui Steve Jobs, respectiv cea a lui Amy Winehouse, au ţinut şi ele primele pagini ale ziarelor.

Citeşte Retrospectiva anului 2011, ianuarie - iunie

Iulie

După căsătoria prinţului William cu Catherine, ducesă de Cambridge, o nouă nuntă regală a strâns capetele încoronate ale Europei. Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi fosta înotătoare Charlene Wittstock şi-au unit destinele, pe 1 iulie.

Pe 13 iulie, muzica românească a pierdut o figură marcantă a ultimelor decenii: Cornel Fugaru a pierdut lupta cu boala. Compozitorul, cântăreţul şi instrumentistul a strâns în palmares numeroase premii, atât în România, cât şi peste hotare.

Somalia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani. Pe 20 iulie, ONU a recunoscut această catastrofă: "Două regiuni din sudul ţării, Bakool şi Lower Shabell, aflate sub controlul insurgenţilor islamişti shebab, unde se înregistrează o secetă extrem de gravă, sunt afectate de foamete".

simeon stalpnicul png

Două atentate teroriste au zguduit Norvegia, în 22 iulie. Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost arestat, fiind considerat responsabil de ambele atacuri. Extremistul a detonat o maşină-capcană în centrul capitalei Oslo, în apropierea clădirii guvernului. A urmat incidentul de pe insula Utoya: Anders Behring Breivik a deschis focul, trăgând la întâmplare, ucigând 69 de oameni şi rănind alţi 66. Pe insulă se aflau circa 560 de persoane, majoritatea adolescenţi, care participau la Şcoala de vară a partidului de guvernământ din Norvegia.

Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a fost găsită moartă, pe 23 iulie, în locuinţa sa din nordul Londrei. În vârstă de 27 de ani, solista avea probleme cu alcoolul şi cu drogurile. Cu puţin timp înainte de decesul ei, artista anulase câteva dintre concertele pe care trebuia să le susţină, inclusiv unul în România.

August

Carmen Trandafir şi Emil Grădinescu au dorit să aibă o nuntă departe de ochii presei. Din acest motiv au şi amânat de mai multe ori ceremonia. Cei doi s-au căsătorit pe 21 august, după o relaţie care a durat şase ani, timp în care a venit pe lume Ana, fiica lor.

simeon stalpnicul png

În schimb, patronul de la Dinamo, Cristian Borcea, a avut parte de o nuntă plină de fast, pe 28 august. Parcarea din faţa restaurantului a devenit un showroom ad-hoc, umplându-se de automobilele de lux ale participanţilor la eveniment.

Fanii echipei de fotbal au protestat faţă de opulenţa etalată, mai ales că nu trecuseră multe zile de când Dinamo a fost eliminată, din nou, din cupele europene, pierzând în faţa unei formaţii mai slab cotate: Vorskla Poltava, din Ucraina.

Septembrie

Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare a fotbalului românesc s-a transformat într-un scandal mioritic. Nu numai că, pe 6 septembrie, echipa naţională şi-a irosit şansele de calificare, remizând, 0-0, cu Franţa. Marcel Pavel a făcut praf Imnul de stat, încurcând versurile, iar gazonul de pe Arena Naţională nu a rezistat decât 30 de minute.

simeon stalpnicul png

19 septembrie a fost cea mai tristă zi a anului pentru jazz-ul românesc: compozitorul, pianistul şi contrabasistul Răducan Creţu, cunoscut publicului sub numele Johnny Răducanu, a încetat din viaţă în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unui stop cardio-respirator.

Octombrie

Fondatorul gigantului Apple, Steve Jobs, a încetat din viaţă la vârsta de 56 de ani. Un reprezentant al companiei a anunţat printr-un comunicat tragica veste, pe data de 5 octombrie. Omul de afaceri şi-a ţinut viaţa personală departe de ochii presei, multe detalii savuroase ieşind la iveală abia după moartea sa. Jobs a fost o persoană influentă, cu relaţii în cele mai înalte medii ale vieţii economice şi politice americane.

După 42 de ani în care a condus Libia, Muammar Gaddafi a avut un sfârşit umilitor. Rebelii l-au capturat şi ucis pe 20 octombrie, în apropierea oraşului său natal, Sirte. Înainte de a fi omorât, trupul său a fost batjocorit, iar imagini şocante au făcut înconjurul planetei.

simeon stalpnicul png

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit oraşul turcesc Van, pe 23 octombrie. În catastrofa naturală şi-au pierdut viaţa 604 persoane, iar circa 2.200 de clădiri au fost distruse. Printre supravieţuitori s-a numărat şi un bebeluş, scos de sub ruine la 48 de ore după producerea seismului.

Un tragic accident a avut loc în timpul Marelui Premiu de la Sepang (Malaezia), tot pe 23 octombrie. Motociclistul italian Marco Simoncelli a pierdut controlul bolidului, iar doi dintre adversarii săi, Colin Edwards şi Valentino Rossi, nu l-au mai putut evita. Sportivul în vârstă de 24 de ani nu a mai putut fi salvat, rănile de la cap şi de la umăr fiindu-i fatale.

Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, Liviu Ciulei, a murit pe 24 octombrie, la vârsta de 88 de ani. El a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Bulandra, vreme de zece ani, dar şi o poziţie similară la Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis. A fost profesor de teatru la Columbia University şi la New York University.

simeon stalpnicul png

Cea mai importantă personalitate istorică a României din secolul XX şi-a aniversat la Bucureşti cei 90 de ani de viaţă. Regele Mihai a ţinut un discurs în Parlament, în dimineaţa zilei de 25 octombrie, în timp ce în cursul serii a participat la o ceremonie fastuoasă, care a avut loc în cinstea sa la Opera Română.

Printre cei 1.300 de invitaţi s-au numărat capete încoronate din Europa, precum Regina Sofia a Spaniei, Henric - Mare Duce de Luxemburg, Simeon - Regele Bulgariei, dar şi personalităţi ale vieţii culturale, sportive şi politice din România. Aniversarea s-a încheiat cu un dineu festiv.

31 octombrie a fost declarată ziua venirii pe lume a pământeanului cu numărul 7 miliarde. Mai mulţi copii şi-au disputat această titulatură, printre care Alexander (Rusia), Nargis (India) şi Danica (Filipine).

Noiembrie

Două dintre ţările cele mai afectate de criza globală şi-au schimbat guvernele în această toamnă. Pe 11 noiembrie, Lucas Papademos a depus jurământul ca premier al Greciei, însă mult mai mediatizată a fost schimbarea de cabinet din Italia. Silvio Berlusconi a demisionat pe 12 noiembrie, veste primită cu aplauze la Roma. "Il Cavaliere" a fost înlocuit de Mario Monti, încheindu-se astfel o lungă perioadă marcată de gafe, dar şi de scandaluri sexuale.

simeon stalpnicul png

O altă personalitate a vieţii artistice româneşti s-a stins din viaţă, pe 29 noiembrie. Alexandru Tocilescu a decedat la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Floreasca. Problemele cardiace şi alte boli grave de care suferea au pus capăt unei vieţi dedicate teatrului. El primise în iulie o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, fiind primul regizor recompensat cu această distincţie.

Decembrie

La doar două zile distanţă, a mai plecat dintre noi o personalitate culturală de seamă. Andrei Blaier s-a stins din viaţă pe 1 decembrie, la vârsta de 78 de ani. Regizorul şi scenaristul a decedat în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă.

O veste tragică a tulburat lumea muzicală. Cântăreaţa Mălina Olinescu şi-a pus capăt zilelor pe 12 decembrie. Ea s-a aruncat de la etajul şase al blocului în care locuia, după o ceartă cu iubitul său. Echipajul SMURD sosit la faţa locului a încercat să o resusciteze, însă în zadar.

simeon stalpnicul png

"La Diva Aux Pieds Nus", Cesaria Evora, a părăsit şi ea această lume, în 17 decembrie. Artista a murit într-un spital din oraşul natal, Sao Vicente, Arhipelagul Capului Verde. "Diva desculţă" şi-a anulat concertele programate pentru această toamnă, din cauza stării precare de sănătate. Cântăreaţa în vârstă de 70 de ani urma să susţină un recital şi în România.

Tot în 17 decembrie a decedat şi liderul nord-coreean Kim Jong-Il. Starea de sănătate a liderului nord-coreean era ţinută secret, însă, potrivit apropiaţilor, acesta ar fi suferit de diabet şi boli de inimă, lucru niciodată confirmat în mod oficial. Kim Jong-Un a fost numit să îi succeadă la conducere lui Kim Jong-Il.

Pe 18 decembrie, unul dintre simbolurile mişcărilor din 1989, care au dus la căderea cortinei de fier, a încetat din viaţă. Scenaristul, eseistul, poetul, disidentul şi politicianul Vaclav Havel a murit în somn, la vârsta de 75 de ani. El a fost cel de-al zecelea, şi ultimul, preşedinte al Cehoslovaciei, şi primul preşedinte al Cehiei, vreme de zece ani, până în 2003.

Agenţia de presă Reuters a realizat un montaj video care face rezumatul anului 2011, în numai 60 de secunde: cutremurul din Japonia, "primăvara arabă", asasinarea lui Muammar Gaddafi, atentatul din Norvegia, foametea din Somalia, evenimentele care au marcat anul 2011 au fost comprimate într-un singur minut prin intermediul unor imagini impresionante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare jpg
naut jpg
black friday poluare asociatia respo jpg
cult pixabay jpg
carne ton conserva istock jpg
tarot pixabay jpg
mini orasul fara nume din romania jpg
WhatsApp Image 2024 11 01 at 15 45 13 1f8cd85e jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net