România se topeşte! Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până luni

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până luni, 16 august, astfel că românii vor avea parte de cel mai fierbinte weekend din acest an.

Deşi temperaturile de 40 de grade care se vor înregistra astăzi vor face ca ziua de vineri să fie cea mai caldă de până acum, pe parcursul zilei de sâmbătă, 14 august, mercurul va urca şi mai mult în termometre.

Potrivit ANM, vremea va fi caniculară în cursul după-amiezelor în cea mai mare parte a ţării, iar indicele de confort termic ITU va depăşi pragul critic de 80. Temperaturile maxime vor depăşi pe arii relativ extinse 35 de grade, îndeosebi în regiunile sudice şi estice.

În această după-amiază, 13 august, cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul şi estul Munteniei, inclusiv Municipiul Bucureşti, partea continentala a Dobrogei şi sudul Moldovei, unde vor fi valori de 38-39 de grade. Indicele de confort termic a depăşit pragul critic de dimineaţă. La ora 09:00 dimineaţa, acesta depăşise deja pragul critic de 80, în timp ce pe litoralul se înregistrau deja 82 de unităţi.

Citeşte şi:

Am fiert cafeaua direct în nisipul de pe plajă!

Exploziile solare ne prelungesc canicula

«Termometrul s-a blocat la 50 de grade C!»

Nu mai staţi la soare! Faceţi cancer!

Vor există totodată şi fenomene asociate instabilităţii atmosferice (averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină) se vor manifesta pe arii restrânse, mai ales în zonele de munte şi în vestul ţării.

Directorul de Prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell, a declarat într-un interviu pentru Adevărul că, în zilele care urmează, trebuie ne aşteptăm la o persistenţă a acestor valori mai ridicate de temperatură.

55°C la nivelul solului!

Măsurătorile de temperatură sunt afectate în principal de către mediul înconjurător, de prezenţa clădirilor, de starea suprafeţei solului, de traficul din oraşe etc.

Astfel, temperaturile măsurate la nivelul asfaltului, în oraş, pot ajunge şi până la 65 de grade Celsius. O modalitate de reducere a căldurii înregistrate în oraşe stă în construirea clădirilor şi a şoselelor din materiale deschise la culoare.

simeon stalpnicul png

"În fiecare loc depinde de natura suprafeţei unde măsurăm dacă este nisip, asflat, beton, gudron. Fiecare tip de suprafaţa are un anume indice între radiaţia pe care o primeşte de la soare şi cea pe care o retrodifuzează. Nu avem nişte studii, măsurători la nivelul asflatului, pentru că meteorologia nu lucrează cu aşa ceva", a declarat Aurora Bell. "Temperatura pe care o măsurăm noi la 2m, în toată lumea se măsoară la fel la umbră, în staţii în care există iarbă plantată pe jos, deci condiţiile să fie absolut identice, şi atunci putem spune că aceea este o temperatură a masei de aer şi nu reflectă de fapt influenţa suprafeţei subiacente", a adăugat directorul de Prognoză al ANM.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net