Cine sunt românii care își pot pierde pensia dacă nu depun obligatoriu un document o dată la 6 luni

Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor impune o cerință semestrială pentru anumiți pensionari români Ei sunt obligați să depună un document care să confirme că sunt în viață. Este vorba de certificatul de viață pe care au obligativitatea să îl depună la anumite date din an, în caz contrar ei își pot pierde pensia.

image

Cine sunt pensionarii care își pot pierde pensia

O anumite categorie de pensionari riscă suspendarea pensiei dacă nu respectă o nou reglementare din Legea Pensiilor nr. 360/2023.

Este vorba despre pensionarii români nerezidenți care beneficiază de drepturi bănești acordate de casele teritoriale de pensii din alte state. Ei sunt obligați prin noua lege a pensiilor să depună un document care să confirme că sunt în viață.

Conform noii reglementări, acest proces trebuie efectuat de două ori pe an, la datele de 31 martie și 30 septembrie. Depunerea certificatului de viață este esențială pentru a asigura continuitatea plății pensiei. Beneficiarii nerezidenți trebuie să trimită certificatul de viață de bunăvoie, iar acesta trebuie semnat în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de ședere permanentă, conform specificațiilor legii.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei obligații, conform surselor de informare, neconformarea la termenele stabilite poate duce la suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare.

Documentul care trebuie depus obligatoriu

Casa teritorială de pensii competentă emite certificatul de viață în dublu exemplar, în versiune bilingvă, utilizând limba română și o limbă de circulație internațională.

Totodată, conform Comisiei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în cazul în care pensionarul nerezident nu depune certificatul de viață la data stabilită, plata pensiei va fi suspendată, iar reluarea plății se va face de la data suspendării în situația în care certificatul este transmis cu întârziere.

Este crucial ca beneficiarii nerezidenți să fie conștienți de această cerință legală și să își îndeplinească responsabilitățile în termenele stipulate pentru a evita consecințele negative asupra veniturilor lor de pensie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net