Românii celebrează astăzi Paștele Blajinilor. De ce i se mai spune Paștele Morților și ce origini are

Ultima actualizare:

Astăzi, românii celebrează Paștele Blajinilor, o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca având rădăcini păgâne, cu influențe creștine considerabile.

Astăzi se celebrează Paștele Blajinilor, iar cimitirele vor fi luate cu asalt. Foto: Shutterstock.
Astăzi se celebrează Paștele Blajinilor, iar cimitirele vor fi luate cu asalt. Foto: Shutterstock.

Ce se face de Paștele Blajinilor

Sărbătorită preponderent în Europa de Sud-Est, Paștele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați și anume a rudelor și prietenilor apropiați. De Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

Ouă, colăcei, prăjituri, colăcei cu vin, suc, asta se dă la noi, la Paștele Mic pentru cei plecați. Se pune lumănări, le dăm și lumină. După ce sfințește părintele, le dăm de pomană”, a spus o femeie din Timișoara, citată de Știrile Pro TV.

Cimitirele sunt pline

În Timișoara, după slujba de la biserică, cimitirele s-au umplut de oamenii veniți să aprindă o lumânare și să împartă de pomană. Același lucru s-a întâmplat în mai multe zone din țară. De exemplu, și în cimitirul Eternitatea din Galați, mulți oameni au venit să le aprindă o lumânare celor adormiți.

 ”Învierea care pentru cei vii a fost săptămâna trecută, și au fost trei zile, pentru Paștele Blajinilor sunt doar două zile, duminică și luni”, a explicat o femeie din Iași care celebrează astăzi această sărbătoare.

Ce se pregătește pentru această zi

Pentru această zi s-au gătit cozonaci, s-au vopsit ouă și s-au dat preparate specifice Paștelui de pomană, pentru sufletul celor morți. De asemenea, conform tradiției, astăzi mormintele trebuie primenite.

Oleacă să aranjăm frumos, cât e iarba asta, că se poate smulge și, mâine, când venim, să mai facem ce e de făcut", a spus și un bărbat din Galați care venise să aranjeze mormântul rudelor moarte. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net