Românii, enervați la culme de mesajul pe care l-a transmis un motociclist de pe Via Transilvanica: „Urmează ATV-urile și SUV-urile cu manele”

Recent, un mesaj postat de un motociclist pe grupul oficial al Via Transilvanica a stârnit o avalanșă de reacții negative din partea pasionaților de drumeții. Motociclistul, care a parcurs o parte din traseul Via Transilvanica între Cugir și Drobeta Turnu Severin, a împărtășit experiența sa, menționând că a vizitat câteva dintre cele mai pitorești sate de-a lungul traseului. În mesajul său, a inclus și un videoclip cu Fagul de la Târsa, un copac cu o vechime impresionantă de aproximativ 400 de ani.

Fotografii publicate de turist de pe Via Transilvanica.
Fotografii publicate de turist de pe Via Transilvanica.

Totuși, mesajul său a fost întâmpinat cu critici severe de la comunitatea de drumeți, care au subliniat că Via Transilvanica este destinată exclusiv celor care călătoresc pe jos sau cu bicicleta, și nu cu vehicule motorizate. Mai mult, motociclistul nu a ținut cont de regulamentele parcurilor naționale pe care le traversează traseul, care interzic accesul vehiculelor motorizate pe anumite porțiuni.

Ce acuzații i s-au adus motociclistului

Motociclistul a fost acuzat că a încălcat regulamentul Parcului Național Grădiștea Muncelului Cioclovina, unde accesul cu motocicletele este interzis, la fel ca și pe alte drumuri forestiere protejate. Această încălcare a stârnit reacții furioase, iar rangerii și drumeții au exprimat nemulțumirea lor. Un ranger din Parcul Național Domogled Valea Cernei a subliniat că „pe o porțiune de traseu, în Parcul Național Domogled Valea Cernei, este interzis”, și a adăugat că postarea motociclistului ar putea conduce la sancțiuni.

Reacțiile din partea comunității de drumeți nu au întârziat să apară. Mulți au considerat că prezența motocicletelor, ATV-urilor și SUV-urilor pe Via Transilvanica reprezintă o amenințare la adresa integrității naturale a traseului și a experienței autentice a drumeților. Un comentariu a afirmat: „Dacă se va ajunge cu motorizare pe Via Transilvanica, atunci renunț. Este foarte urât să poluezi natura”.

„Urmează ATV-urile și apoi SUV-urile cu manele. Așa e România”, a fost un alt mesaj adresat motociclistului.  

Motocicletele și alte vehicule motorizate nu doar că emit noxe și zgomot, dar pot și deteriora sectoarele de poteci, distrugând marcajele și bornele care ghidează drumeții. În trecut, au existat cazuri în care utilajele forestiere au doborât borne ale Via Transilvanica sau au șters marcajele, provocând nemulțumiri în rândul localnicilor și turiștilor. 

Via Transilvanica, traseul de drumeție al României

Lansată în 2022, Via Transilvanica este cea mai lungă rută de drumeție din Carpați, având aproape 1.400 de kilometri, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin. Traseul traversează județe precum Suceava, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți, oferind drumeților ocazia de a explora peisaje spectaculoase și sate pitorești. În timpul verii, Via Transilvanica atrage un număr mare de drumeți, care petrec săptămâni întregi parcursând traseul sau aleg să exploreze porțiuni mai scurte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net