Rusia trece la «următorul nivel»: Putin este pregătit să întrerupă gazul către Europa prin Ucraina

Ultima actualizare:

    Vladimir Putin presează Uniunea Europeană cu gazele naturale. (Foto: Reuters)
Vladimir Putin presează Uniunea Europeană cu gazele naturale. (Foto: Reuters)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat pregătit să întrerupă livrările de gaze către Europa via Ucraina dacă Kievul nu îşi plăteşte factura, a declarat joi, la Bratislava, premierul slovac, Robert Fico, după întrevederea cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"L-am informat pe Rasmussen în legătură cu cea mai recentă ameninţare: oprirea livrărilor de gaze via Ucraina. Astăzi (joi), mai multe state membre UE, între care Slovacia, au fost informate de preşedintele Putin că nu vor exista livrări către Europa dacă Ucraina nu îşi plăteşte factura până la 1 iunie", a declarat Fico, potrivit Mediafax.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat joi că Rusia nu a primit nicio "propunere concretă" din partea UE cu privire la plăţile Ucrainei pentru livrările de gaze ruseşti şi a făcut apel la o implicare "mai activă" a Bruxelles-ului.

Moscova a ameninţat că va întrerupe începând de la 3 iunie aprovizionările către Ucraina dacă aceasta nu va plăti în avans factura pentru iunie, în valoare de 1,66 de miliarde de dolari, existând astfel riscul perturbării livrărilor către UE, aşa cum s-a întâmplat pe vremea "războaielor gazelor", între 2006 şi 2009.

Reuniţi joi, la Bratislava, premierii ţărilor Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) au făcut apel la punerea în aplicare a unui mecanism de solidaritate în faţa întreruperii livrărilor de gaze.

"Ne-am pus de acord asupra necesităţii unui mecanism de criză în cazul în care Rusia ar opri aprovizionarea cu gaze via Ucraina şi există asupra acestui punct o solidaritate puternică între cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad", a declarat Fico pentru presă.

"Avem nevoie de o cooperare cât mai strânsă posibil la nivel de experţi şi de miniştri, în scopul de a pune la punct cât mai curând posibil detaliile unui mecanism de solidaritate în domeniul gazifer pentru situaţii de criză", a adăugat omologul său polonez, Donald Tusk.

Potrivit lui, una dintre primele sarcini ar trebui să fie pregătirea unui cadru comun de achiziţionare şi de achitare a gazelor.

"Exemplul nostru de solidaritate regională ar putea determina întreaga Uniune Europeană să adopte un astfel de mecanism", a adăugat el.

UE importă un sfert din necesarul de gaze din Rusia, dintre care aproape jumătate tranzitează Ucraina.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net