Sălaj: Rromii din Păuşa, treziţi din somn de „mascaţi“
Poliţiştii de la Ordine Publică şi de la Serviciul de Intervenţie Rapidă, jandarmi, lucrători de la Electrica şi de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) au verificat, în această dimineaţă, mai multe familii de rromi din comuna Românaşi.
Cele mai controale s-au făcut în satul Păuşa, comunitatea de rromi de acolo fiind acuzată, de mai multe ori în ultimele luni, de către familiile de români că îi agresează fizic şi verbal şi că le fură bunuri din case, de pe câmpuri şi lemne din pădure.
Nouă rromi au fost duşi la postul de poliţie
Deşi trăiesc în condiţii mizerabile, ca în evul mediu, cu 13 persoane într-o colibă de 20 metri pătraţi, rromii au maşini şi cresc animale, cu toate că nu cultivă porumb sau cereale. Caii ţiganilor au fost verificaţi de către angajaţii de la DSV, dar rezultatele nu sunt foarte concludente. „Cei care fură cai le distrug cipurile cu patentul, aşa încât nu le mai putem detecta. Unii chiar le colorează părul animalelor cu vopsele speciale”, explică Ioan Groza, comisar la Ordine Publică.
După aproape două ore în care au răscolit cartierul de rromi, poliţiştii au dus la postul de poliţie nouă bărbaţi bănuiţi de comiterea a cinci infracţiuni - două furturi de pe câmp, două din pădure şi un caz de ultraj împotriva unui poliţist din Românaşi. „Poliţiştii au viaţă grea în această comună. Acum rromii, pentru că i-au văzut şi «mascaţ»i, au fost destul de cuminţi, dar de obicei îi înjură şi îi ameninţă pe agenţi”, a mai spus Groza.
La Buciumi, preotul şi primarul au fost furaţi
În urmă cu aproximativ 30 de zile, locuitorii din satul Bogdana, comuna Buciumi, au trimis o petiţie pe adresa mai multor instituţii de ordine publică, reclamând infracţiunile făcute de rromi. „Situaţia e foarte delicată în Bogdana, unde trăiesc 400 de rromi şi 100 de români. Mai mult de 40 de oameni au fost agresaţi. Şi preotul şi primarul au fost furaţi de rromi”, a reclamat Gavril Bănuţ, viceprimarul din Buciumi. În opinia sa, singura soluţie viabilă ar fi înfiinţarea unui post de jandarmi în comună sau suplimentarea numărului de poliţişti, dar, cel puţin în acest an de criză, nu se va putea.
Amenzi fără număr, fără număr....
Aproximativ 300.000 de lei, adică trei miliarde de lei vechi, are de recuperat Primăria Românaşi din amenzile neplătite de concetăţenii lor certaţi cu legea. Şi asta deoarece majoritatea rromilor care au comis infracţiuni şi ajung în instanţă primesc doar amenzi, care nu sunt plătite niciodată, iar rromii nu deţin bunuri şi nu pot fi executaţi silit.
Cifră: 500 de rromi locuiesc în comuna Românaşi, majoritatea în satul Păuşa.