10 factori de risc ai cancerului la sân
Stilul de viaţă sedentar, alimentaţia bogată în grăsimi animale, stresul, obezitatea, fumatul şi consumul de alcool, lipsa sarcinilor şi terapia de înlocuire hormonală, după menopauză, sunt 8 dintre factorii de risc ai apariţiei cancerului la sân. Apoi, femeile care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani şi cele care au avut în familie cazuri de cancer la sân sunt expuse bolii. Te regăseşti printre aceşti 10 factori de risc? Mergi la control. Depistat în stadiu primar, cancerul e vindecabil în totalitate.
Acelaşi lucru trebuie să-l faci şi dacă nu te încadrezi neapărat în descrierile de mai sus. Între 20 şi 39 de ani, femeile trebuie să-şi facă o examinare clinică o dată la 3 luni. Cele între 40 şi 50 de ani trebuie să-şi facă o dată pe an examinarea clinică şi mamografie o dată la doi ani. După 50 de ani, mamografia se face o dată pe an. De asemenea, lunar, fiecare femeie e bine să-şi autoexamineze sânii.
Dacă, din nefericire, ai fost diagnosticată cu cancer, nu intra în panică. 96-98% dintre paciente au ieşit învingătoare din lupta cu boala. Chiar şi cele diagnosticate în stadiu final, unde singura soluţie a fost mastectomia.
Mai mult decât atât, azi, Medlife a lansat un centru de diagnostic, tratament şi reconstrucţie a sânilor după mastectomie. „Marele avantaj este posibilitatea de a efectua operaţia de reconstrucţie mamară în acelaşi timp cu mastectomia, restabilind pe loc integritatea anatomică a zonei afectate. Operaţia durează 4'30 - 5'30 ore, iar externarea se realizează în 24 de ore. După doar două săptămâni, femeia se poate întoarce la serviciu, dacă are o muncă de birou", a declarat dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică şi coordonatorul centrului.
Reprezentanţii Medlife au anunţat că, până la sfârşitul anului, oferă gratuit abonatelor pachetul de screening (consult, ecografie sau mamografie şi interpretarea rezultatelor).