10 lucruri pe care trebuie să le ştii dacă ai dureri de spate

Ultima actualizare:

Durerile de spate apar în primul rând din cauza poziţiilor incorecte în care dormim, ne aplecăm sau stăm pe scaun la birou. Dr. Mihaela Parnia, medic specialist în Medicină Fizică şi Reabilitare, ne dezvăluie câteva curiozităţi despre coloana vertebrală, care ne-ar prinde bine pentru a ne feri de probleme.

Cea mai relaxantă poziţie pentru coloana vertebrală este atunci când stăm întinşi pe spate, eventual cu o pernă sub genunchi.

Ortostatismul, adică statul în picioare, pune asupra coloanei vertebrale lombare o presiune de până la 100 kg.

Atunci când ne aplecăm în faţă, fără să îndoim genunchii, se suprasolicită această zonă cu 150 de kilograme.

Mai greu şi mai grav este atunci când ne aplecăm şi ridicăm o greutate fără să îndoim genunchii. Atunci, presiunea exercitată este de aproximativ 220 de kilograme.

Punctul cel mai vulnerabil al coloanei vertebrale se află la nivelul discului dintre vertebrele L5 şi S1, adică în zona lombară. Acolo există cea mai mare rată de apariţie a herniilor de disc, de aceea, atunci când trebuie să ridicăm greutăţi, e bine să facem acest lucru din poziţii corecte. 

O musculatură paravertebrală adecvată şi un tonus abdominal bun ajută foarte mult la preluarea presiunii exercitate asupra coloanei. Pentru întărirea musculaturii paravertebrale şi pentru prevenirea herniei de disc, dr. Mihaela Parnia recomandă terapia cu ajutorul Sistemului David. Faceţi sport cât să vă întăriţi musculatura, dar fără a pune presiune prea mare pe coloană prin ridicarea de greutăţi mari.

Ridicarea corectă a unei greutăţi, care nu ar trebui să depăşească 2 kg, în cazul persoanelor care au probleme cu coloana, se face prin îndoirea genunchilor, nu prin aplecarea trunchiului în faţă.

30 de minute de gimnastică medicală pe zi, făcută regulat, întăreşte musculatura de susţinere a coloanei vertebrale, prevenind discopatiile şi eventualele hernii de disc.

Dacă un exerciţiu de gimnastică, sau o activitate fizică provoacă ori amplifică durerea, trebuie exclusă. Ideal ar fi ca mişcarea să se realizeze controlat, sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Dacă petrecem toată ziua cu capul aplecat asupra biroului ori telefonului, muşchii ce susţin coloana cervicală suferă, se contractă şi dor. Trebuie să corectăm permanent poziţia spatelui şi a braţelor în timpul activităţii de birou şi a momentelor petrecute cu telefonul în mână.

Poziţia corectă pe scaun, la calculator

Tălpile pe sol, spatele drept, susţinut de spătar, umerii relaxaţi, dar nu aduşi în faţă, braţele aproape de corp, coatele îndoite la 90 de grade. Aceasta ar trebui să fie postura corectă pe scaun. Nu sta pe marginea scaunului şi aplecat în faţă. Poziţia este nefirească şi îţi afectează nervul sciatic. Şoldurile e bine să fie cât mai în spate pe scaun pentru a echilibra corpul. Spătarul scaunului e bine să formeze cu şezutul un unghi de 100-110 grade. E mult mai confortabil decât un spătar perfect drept, cu unghi de 90 de grade. El trebuie să-ţi susţină spatele pe toată lungimea lui. La nevoie, poţi pune o pernă în partea de jos. Şi poziţia monitorului e importantă. Privirea ta trebuie să fie exact perpendiculară pe mijlocul ecranului, ca să nu fii forţat să ţii capul ridicat sau aplecat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net