10 paşi ca să rămâi mereu tânăr
De zece ani, reporterul Webb Pressler de la Washington Post caută să descopere secretele prin care femeile şi bărbaţii ar putea să-şi păstreze tinereţea, în pofida trecerii anilor. Iată ce trebuie să facem pentru a da înapoi “ceasul biologic”, potrivit unei noi cărţi semnate de americancă.
Pentru a găsi "reţeta" perfectă, ziarista a intervievat numeroşi medici şi specialişti în nutriţie. A ajuns la concluzia că există zece paşi care, dacă sunt respectaţi, ne pot ajuta să luptăm cu succes împotriva procesului de îmbătrânire.
Aveţi grijă la dietă. Mâncaţi în fiecare zi măcar un aliment "bun", adică un fruct, o legumă sau cereale. Consumaţi mai degrabă alimente preparate la foc mic sau crude.
Sport în doze mici. Faceţi exerciţii timp de 15-20 de minute, de 3 sau 4 ori pe săptămână. Exerciţiile moderate sunt ideale împotriva îmbătrânirii. Lipsa exerciţiilor înseamnă îmbătrânire sigură.
Socializaţi. Lărgiţi-vă numărul de prieteni. Fiţi prieteni cu cât mai multă lume şi păstraţi contactul cu toţi apropiaţii. Nu vă izolaţi în faţa televizorului şi a computerului.
Aveţi grijă de curăţenie. Spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi, cel puţin un minut. Folosiţi aţa dentară. Trupul trebuie păstrat mereu curat.Stăpâniţi stresul. Dormiţi mai mult şi ieşiţi în natură. Respiraţi adânc pentru a vă elibera de stres. Îmbrăţişaţi şi lăsaţi-vă îmbrăţişaţi, pentru a elibera hormoni care vă scapă de stres.
Faceţi sex regulat. Faceţi sex cel puţin o dată pe săptămână. Unele studii arată că, pentru cei care sunt în cuplu, relaţiile sexuale de două ori pe săptămână sunt benefice pentru sănătate.
Luaţi multavitamine. Acestea sunt necesare pentru a asigura necesarul corpului pentru o mai bună funcţionare.
Citiţi în fiecare zi. Cititul îi ajută pe oameni să îşi menţină neuronii intacţi. Astfel, vă păstraţi creierul "tânăr".
Aveţi grijă de urechi. Daţi încet volumul la muzică, mai ales dacă o ascultaţi la căşti.
Dormiţi mai mult. Se recomandă să dormiţi 6-7 ore pe noapte. Persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte riscă de 3 ori mai mult să se îmbolnăvească de răceli.
Echinaceea
Extractele de Echinaceea sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar şi tratarea infecţiilor. Prin stimularea activităţii celulelor albe, aceasta distruge microbii şi activează producţia enzimelor responsabile de regenerarea organismului. E şi un bun adjuvant în tratarea oboselii cronice.
Propolis
Tinctura de propolis este utilizată ca imunostimulent şi antiviral. Proprietăţile antiinflamatorii şi cele de anestezic local funcţionează eficient în cazul durerilor în gât şi a tusei. De asemenea, s-a constatat că reduce stresul.
Uleiuri
Amestecurile volatile din uleiuri esenţiale de mentă, cimbru şi coada şoricelului sunt folosite pentru descongestionarea faringelui şi a căilor respiratorii, produsele indicate pentru răceli şi viroze. Acestea au şi efect antialergic, antiinflamator, antibiotic şi antiviral şi se recomandă în tratamentul durerilor de gât, disfoniei, tusei şi candidozei bucale.