20 de alimente ideale pe căldură

Ultima actualizare:

    Ce să mănânci ca să suporţi mai uşor temperaturile ridicate (Foto: shutterstock)
Ce să mănânci ca să suporţi mai uşor temperaturile ridicate (Foto: shutterstock)

Nu mai găsiţi „leacuri" contra caniculei? Tot dieta vă sare în ajutor. Există alimente răcoritoare, care revigorează şi energizează organismul. Iată ce ne recomandă specialiştii să consumăm atunci când afară temperaturile depăşesc 30 de grade.

Ceai de mentă. Hidratează şi revigorează! Un ceai de mentă în zilele călduroase este cea mai potrivită băutură.

Acesta oferă organismului energie, răcoreşte şi hidratează. Mai mult, acesta este şi pansament pentru stomac, în caz de probleme digestive.

Iaurt cu fructe. Pe lângă gustul plăcut, răcoritor, valoarea nutriţională şi beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, aportul de săruri minerale, în principal de calciu, este binevenit în compensarea pierderilor prin transpiraţie.

Pepene galben. E unul dintre alimentele care ajută organismul să îşi menţină o temperatură normală, chiar şi în zilele toride.

Are de trei ori mai mult potasiu decât pepenele verde. În plus, conţine betacaroten, un puternic antioxidant.

Supe reci. Hidratarea este deosebit de importantă şi poţi contribui la realizarea acestui obiectiv consumând zilnic supe reci.

Sunt foarte răcoritoare, conţin foarte puţine calorii şi reprezintă modul ideal de a-ţi începe masa de prânz.

Infuzie de rozmarin. Efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin se îmbină cu proprietăţile antioxidante ale ceaiului verde şi cu virtuţile revigorante ale florilor roşii de hibiscus. Acest ceai are efect tonic, revigorant, antioxidant.

Ardei iute. Nu doar ardeii graşi sunt recomandaţi vara, ci şi cei iuţi. Aceştia sunt bogaţi în vitamina C, stimulează transpiraţia, care, evaporându-se prin piele, dă o senzaţie de răcoare.

Fasole verde. Legumele care au un conţinut scăzut de amidon sunt, de obicei, cele care ne răcoresc organismul, vara.

Dintre acestea amintim fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile şi castraveţii.

Ceai de salcie. Pentru persoanele care transpiră foarte mult sunt indicate ceaiurile antisudorifice de scoarţă de salcie sau de stejar şi ceaiul de frunze de nuc sau de salvie.

Pe lângă faptul că te răcoresc, aceste ceaiuri te ajută şi în transpiraţia excesivă.

Suc de mere. Este plin de vitamine, întăreşte organismul şi este un bun aliat într-o zi toridă.

Diuretic, tonic, antiseptic şi antireumatismal, sucul de mere este indicat în astenie fizică şi intelectuală, în anemie şi demineralizare, însă este folosit şi în cazuri de reumatism, gută, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii, cefalee.

Fructe de pădure. Sunt şi ele răcoroase şi au compuşi similari cu aspirina, care reduc inflamaţiile şi ajută la regenerarea celulelor arse de soare.

Morcovi. Legumele de culoare galbenă sau portocalie sunt ideale în combaterea zăpuşelii şi de mare ajutor pentru un bronz perfect datorită vitaminei A care protejează organismul pe timpul expunerii la soare.

Suc de roşii. Este bogat în săruri minerale, în special calciu şi fier, ajută în cazurile de astenie şi anemie, regenerează organismul, are rol răcoritor, revitalizant, antiinfecţios, dezintoxicant, uşurează digestia şi este un bun echilibrant celular.

Salată verde. Stimulează metabolismul şi intensifică tranzitul intestinal, fiind cunoscută pentru efectele ei răcoritoare.

Conţine multă vitamina C şi B6, dar şi nutrienţi care menţin sănătos sistemul imunitar.

Suc de sfeclă roşie. Conţine zaharuri, săruri minerale, oligoelemente şi vitaminele A, B, C, PP.

Este răcoritor, foarte nutritiv şi energetic. Se recomandă un pahar de suc de sfeclă pe zi.

Kiwi. Conţine multă apă şi multe vitamine, asigurând o hidratare optimă a organismului, atât de importantă în anotimpul estival.

Suc de grepfrut. Amărui, dar răcoritor şi plin de vitamine. Cu aportul său de minerale şi vitamine, enzime şi acid citric, grepfrutul stors are efecte tonice, depurative şi antihemoragice.

Este indicat în anorexii, oboseală, dar şi afecţiuni pulmonare. Dacă ai carenţe de vitamina C, bea un pahar cu suc de grepfrut pe zi.

Castravete. Este leguma bogată în apă şi potasiu care te răcoreşte instant.

Când simţi că afară este prea cald şi vrei să te răcoreşti, încearcă apa cu felii de castravete!

Câteva feliuţe proaspete într-un pahar cu apă rece te vor revigora garantat.

Căpşune. Sunt un adevărat revigorator al sistemului imunitar, mai ale pe timp de vară.

Vitaminele A, B1, B2, C, E, K, dar şi minerale precum sodiu, potasiu, mangan, fier, sulf, tonifică organismul, elimină toxinele din organism şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Citrice. Sub formă de salată sau sucuri, citricele au un efect de răcorire uriaş şi constituie soluţia ideală pentru o vară călduroasă.

Ceai fierbinte. Chiar dacă ar părea că nu poţi bea lichide fierbinţi când afară sunt temperaturi de peste 30 de grade, se pare că atunci când consumi ceai fierbinte, te răcoreşti instantaneu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net