3 plante care desfundă nasul
Ultima actualizare:
Nările şi sinusurile sunt căptuşite cu o mucoasă care secretă continuu lichid. Când virusurile se fixează acolo, mucoasa se inflamează, lichidul devine mai dens, iar nasul se înfundă. Citeşte în „Click! pentru femei” ce remedii oferă natura.
- Uleiul esenţial de mentă. Extras din florile plantei, uleiul eseţial de mentă (Mentha piperita) descongestionează căile respiratorii. Foloseşte-l pentru inhalaţii de maximum 15 minute: 3-4 picături într-un bol cu apă caldă. Ţine ochii închişi când te apleci deasupra vasului. Atenţie! Uleiul esenţial de mentă nu trebuie administrat copiilor sub 6 ani.
- Infuzia de cimbru. Cimbrul e un excelent dezinfectant. Prepară o infuzie din 2 g plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lasă 10 minute. Când se răceşte, adaugă miere de cimbru. Bea 3 căni pe zi, fără a depăşi 3 săptămâni de tratament. Foloseşte şi ulei esenţial de cimbru pentru inhalaţii: o picătură într-un vas cu apă caldă. Respiră cu un prosop deasupra capului, timp de 15 minute. Leacurile cu cimbru sunt contraindicate persoanelor alergice, femeilor însărcinate, celor care alăptează şi copiilor mici.
- Cataplasmele cu muştar. Seminţele de muştar conţin mirozină şi sinigrină, cu efect de fluidizare a mucusului şi de facilitare a eliminării lui. Macină câteva linguri de seminţe de muştar alb şi negru, amestecă apoi cu câteva linguri de făină (sau de tărâţe) şi cu un pic de apă caldă, până obţii o pastă care nu curge. Adaugă pasta într-un săculeţ de bumbac (sau într-o şosetă curată), pe care-l legi bine la gură. Pe piept, în zona sternului, întinde un strat gros de vaselină, apoi pune cataplasma. Protejează zona cu un fular de lână şi lasă să acţioneze 15-20 de minute. Poţi adăuga seminţe de muştar şi în apa din baie. Nu uita să te speli bine pe mâini după ce ai preparat cataplasma.