5 fructe de toamnă care întăresc imunitatea
Dintotdeauna, fructele ne-au asigurat necesarul de proteine şi vitamine şi ne-au oferit energia necesară pentru activităţile zilnice. Ne întăresc imunitatea, previn inflamaţiile şi ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv.
Iată câteva fructe de care nu ai voie să te lipseşti în această toamnă!
Gutuile
Indiferent cum le consumăm - crude, coapte, uscate, fierte - ele îşi păstrează proprietăţile, care acţionează benefic într-o serie largă de afecţiuni. Gutuia alungă primele simptome de răceală, fortifică organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant. Datorită proprietăţilor astringente, sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor, dar şi a diareei. Gutuile îmbunătăţesc digestia şi sunt recomandate ca adjuvant în infecţiile intestinale.
Merele
Consumate cu tot cu coajă, merele sunt o sursă excelentă de multivitamine. Ele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi: vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanţi.
Strugurii
Dacă vrei să ai o imunitate bună în sezonul rece şi să încetineşti procesul de îmbătrânire la care este supus corpul tău, mănâncă struguri sau bea sucul lor (mustul). Datorită conţinutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandaţi persoanelor care au tensiunea arterială mare. Graţie polifenolilor, protejează inima şi previn formarea cheagurilor de sânge. Antioxidanţii cunoscuţi sub denumirea de polifenoli pot încetini sau preveni mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, faringe, pancreas, prostată şi colon.
Perele
Parfumate şi zemoase, perele sunt o sursă bună de vitamina C şi cupru, care ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi stimulează imunitatea organismului. Ele conţin fibre dietetice, antioxidanţi, minerale şi vitamine, nutrienţi esenţiali pentru o sănătate optimă. În plus, au puţine calorii şi sunt excelente în curele de slăbire. Totodată, perele au proprietăţi diuretice, îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi previn constipaţia.
Prunele
Bogate în vitaminele A, B şi C, sulf, magneziu, sodiu, fosfor şi potasiu, prunele sunt un adevărat aliat pentru sănătate. Reduce riscul bolilor de inimă şi a cancerului, reglează funcţionarea sistemului digestiv şi ameliorează afecţiunile tractului intestinal. Antioxidanţii şi fenolii conţinuţi de aceste fructe distrug radicalii liberi şi protejează neuronii creierului.