5 motive pentru a consuma ouă la micul dejun
Oul este un aliment extrem de valoros în alimentaţia noastră. Albuşul este cea mai pură formă de proteină, fiind numit „proteina diamant”. Iată ce efecte are asupra organismului, cum se prepară corect şi cât de des se poate consuma.
1. Nu cresc colesterolul
Mulţi ocolesc ouăle din cauza, spun ei, a conţinutului de colesterol. Este doar un mit. Consumul zilnic de ouă nu creşte semnificativ nivelul colesterolului din corp, beneficiile lui depăşind cu mult aşa-zisele pericole. Dacă vorbim de colesterol, cu adevărat periculoase sunt dulciurile, produsele de patiserie, alimentele procesate şi alte obiceiuri alimentare nesănătoase. Potrivit studiilor, un consum regulat de un ou pe zi nu a crescut riscul de boli cardiovasculare.
2. Ţin de foame
Ouăle dau o senzaţie de saţietate care se menţine mai bine de trei ore. Potrivit unor studii citate de webmd.com, cei care au un mic dejun pe bază de ouă se simt sătui mai mult timp şi mănâncă mai puţin la prânz, chiar pe tot parcursul zilei, spre deosebire de cei care au consumat cereale sau croissante.
3. De ajutor în curele de slăbire
Consumul de ouă la micul dejun reduce pofta de dulce şi scade indicele de masă corporală, fiind util în dietele de slăbire. În plus, proteinele conţinute ajută la creşterea masei corporale, care la rândul ei accelerează metabolismul spre arderea mai rapidă a caloriilor. Ouăle sunt o sursă excelentă de grăsimi bune, iar albuşul conţine cea mai pură formă de proteină animală (albumina), care se asimilează rapid şi conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie.
4. Îţi protejează ochii de lumina emisă de ecrane
Gălbenuşul de ou este bogat în luteină, o substanţă de tip carotenoid (înrudită cu betacarotenul, provitamina A) ce acţionează ca un filtru optic. Mai concret, opreşte componenta albastră a luminii solare sau artificiale (emise de monitoare, televizoare, telefoane mobile) pe care ochiul, până la retină, nu e capabil să o oprească. De asemenea, luteina acţionează ca un antioxidant ce absoarbe radicalii liberi.
5. Menţin sănătatea creierului
Ouăle conţin vitamina A, vitamine din grupul B, acid folic şi minerale (fosfor, fier, zinc), esenţiale pentru buna funcţionare a organismului şi în special a creierului. Ajută în procesele de memorare, previn demenţa, ateroscleroza şi accidentele vasculare cerebrale, datorită conţinutului de colesterol bun. Ouăle ajută inclusiv la dezvoltarea creierului în stadiu intrauterin datorită prezenţei colinei şi a acidului folic, aflăm de pe csid.ro, unde se recomandă consumul de ouă în timpul sarcinii.
Cum se prepară corect ouăle
Cele mai sănătoase ouă sunt cele poşate sau fierte în coajă. Dacă le faceţi „ochiuri”, folosiţi doar puţin ulei din cel cu punctul de ardere înalt (de rapiţă, de cocos sau de seminţe de struguri). Nutriţionistul Marilena Oprişanu recomandă ca, la orice metodă de gătire, să lăsaţi gălbenuşul moale. Cel preparat tare conţine sulf oxidat, care e indigest şi chiar toxic pentru organism.
Omletele sunt preparate consumate de toată lumea la micul dejun, însă combinaţia ou-brânză/caşcaval-şuncă nu e deloc recomandată. „O regulă în alimentaţie este să nu combini mai multe tipuri de proteine la aceeaşi masă. La o astfel de omletă avem deja trei tipuri de proteină animală, iar problema e că se digeră greu şi afectează metabolismul. Faceţi omletă cu legume”, vă îndeamnă nutriţionistul.