5 tipuri de terapii antistres, la îndemâna ta

Ultima actualizare:

    Terapia prin râs reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina.www.clicksanatate.ro
Terapia prin râs reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina.www.clicksanatate.ro

Când te simți stresat și obosit sau când te observi că te îmbolnăvești mai des, pune în aplicare una dintre aceste terapii! Nu te costă mult, iar rezultatele apar într-un timp foarte scurt.

Meloterapia îți alungă grijile

Anxietatea, tulburările affective, stresul sunt combătute cu ușurință prin terapia cu muzică, numită și meloterapie.

Terapeuţii susţin că muzica are efecte benefice şi asupra sănătăţii psihice. Potrivit acestora, meloterapia ajută la reducerea stărilor de anxietate provocate de proceduri medicale diverse. De exemplu, la pacienţii cu dificultăţi respiratorii sau probleme cardiace, starea acestora s-a îmbunătăţit după numai câteva şedinţe de terapie. În ceea ce priveşte copiii, terapia prin muzică poate reduce anxietatea înainte de o intervenţie chirurgicală sau în momentul separării de părinţi.

Și cei care au suferit un atac cerebral pot fi ajutaţi să se vindece cu ajutorul muzicii. Deşi pare greu de crezut, cercetătorii au ajuns la concluzia că învăţând să cânte, suferinzii pot să-şi „dezmorţească“ creierul. Intonarea melodiilor îi determină pe cei bolnavi să-şi solicite o zonă a creierului implicată în vorbire, iar în timp aceştia pot ajunge să pronunţe din nou corect cuvintele.

Terapia prin scris te destresează și-ți sporește imunitatea

Scrierea evenimentelor care ne marchează existenţa este de un real ajutor atât pentru menţinerea stării de sănătate psihică , dar şi fizică. Acest lucru este demonstrat de cercetătorii americani.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au făcut un studiu în care au împărţit voluntarii în două grupuri. Unora le-au cerut să scrie zilnic, timp de o lună, evenimentele traumatizante, iar altora, întâmplări banale din viaţă. După şase săptămâni, toţi participanţii au făcut teste de sânge. În cazul celor care au aşternut pe hârtie episoade care i-au marcat, nivelul de anticorpi, activitatea celulară şi cea musculară au fost considerabil îmbunătăţite, comparativ cu ceilalţi.

Doar 20 de minute petrecute făcând această terapie diminuează stresul, întăreşte sistemul imunitar și scade tensiunea arterială. Dacă doreşti să încerci singur această terapie, îți trebuie hârtie şi un instrument de scris. Scrie gândurile repetitive aşa cum vin ele, reamintindu-ţi toate trăirile şi întâmplările care te tulbură. Nu e nevoie să ţii cont  de cronologia evenimentelor sau a gândurilor pe care le scrii, pentru că nu este importantă. Reciteşte, apoi aruncă  ceea ce ai scris sau permite unui psiholog să evalueze gândurile pe care le-ai notat.

Terapia prin râs îți redă energia și rezistența la boli

După o porţie sănătoasă de râs, ai toate şansele să scapi de stres și să fii mai protejat de boli, pentru că-ți îmbunătățești imunitatea. Terapia prin râs nu te costă nimic, însă are efecte extraordinare:

- reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizolul şi adrenalina.

- creşte nivelul de dopamină, neurotransmiţător care te ajutăsă combaţi stările depresive şi să înfrângi oboseala.

- antrenează producerea de endorfine, de aceea reduce senzaţia de durere.

- te protejează faţă de infecţii. Atunci când râzi, creşte nivelul de imunoglobulină A (IgA) în glandele salivare. Proteina IgA neutralizează acţiunea bacteriilor la nivelul mucoaselor respiratorii şi celor din tractul digestiv.

Descoperă pe clicksanatate.ro ce alte terapii te ajută să faci față stresului!

Topul alimentelor care previn cancerul

Cauți un antiinflamator natural? Ia semințe de dovleac!

image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
calendar ortodox 2021 3 iunie sfantul mucenic luchilian png
Alexandru Ioan Cuza
Luna pamant astronaut spatiu FOTO Shutterstock jpg
politie jpg
masina, viteza freepik jpg