7 sfaturi pentru sănătatea ochilor

Ultima actualizare:

Cu sănătatea ochilor nu e de joacă şi ajungem să o apreciem, de multe ori, abia când e prea târziu! Ai grijă la igiena zilnică, la ce mănânci, ce substanţe intră în contact cu ochii, fii atent la semnale şi mergi la doctor când ceva îţi supără vederea. Vrei să ai ochi „de vultur” până la adânci bătrâneţi?

Urmează sfaturile de mai jos.

Ia o pauză de la calculator

Monitorul nu îţi strică ochii, însă ţi-i oboseşte şi ţi-i usucă, iar asta deoarece atunci când suntem concentraţi la ecran, clipim de două ori mai rar decât în mod normal. Urmează regula 20/20/20, te îndeamnă specialiştii de pe webmd.com: la fiecare 20 de minute uită-te la o distanţă de cel puţin 20 de metri pentru cel puţin 20 de secunde.

Poartă mereu ochelari de soare

Radiaţiile UV îţi afectează ochii exact aşa cum îţi afectează şi pielea, ducând la cataractă şi chiar cancer. Ochelarii trebuie purtaţi nu doar în zilele fierbinţi, cu soare, ci şi când e nor sau mai ales zăpadă.

Mergi la oftalmolog periodic pentru controale de rutină!
Mergi la oftalmolog periodic pentru controale de rutină!

Ce să mănânci

Alimentele care îmbunătăţesc circulaţia sângelui sunt bune atât pentru inimă, cât şi pentru sănătatea ochilor. Sunt indicate citricele, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale, alimentele bogate în zinc (fasole, mazăre, alune, carne de pasăre, stridii etc.), în vitamina A şi betacaroten (care se găseşte în fructe şi legume de culoare galbenă şi portocalie).

Fă curăţenie printre produsele de machiaj

După 3 luni, produsele de machiaj care intră în contact cu ochii, precum rimelul, trebuie înlocuite, deoarece bacteriile se dezvoltă foarte uşor în interior. Încearcă doar câte un produs cosmetic nou şi, dacă ai vreo reacţie alergică, renunţă la el. Nu împrumuta cosmeticele prietenelor tale şi nici nu încerca mostre expuse în magazine. Iar creionul dermatograf nu se aplică pe conjunctivă (linia albă de pe pleoapa inferioară).

Foloseşte ochelari de protecţie în timpul muncii

Cele mai multe accidente se întâmplă acasă. Aşa că, atunci când faci curăţenie şi foloseşti substanţe toxice, când zugrăveşti, renovezi şi lucrezi în praf, poartă ochelari de protecţie. Aceştia sunt esenţiali şi atunci când mergi cu bicicleta sau cu motocicleta.

Renunţă la fumat!

E greu să faci acest pas, însă trebuie să ai în vedere că fumatul, pe lângă alte probleme de sănătate pe care le generează, afectează şi ochii. Ei sunt puternic irigaţi de vase de sânge, iar cum fumatul afectează sistemul circulator, ochii nu primesc suficient oxigen şi nutrienţi, iar în timp vor da semne de oboseală.

Nu ignora problemele!

Dacă ai ochii iritaţi, roşii, te mănâncă, ai senzaţia de nisip în ochi şi eşti sensibil la lumină, picură în ochi o soluţie salină, iar dacă simptomele continuă, mergi la doctor. E nevoie de un control cel puţin o dată la doi ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net