7 trucuri pentru a te adapta mai repede la ora de vară

Ultima actualizare:

România a trecut la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile s-au dat înainte cu o oră, adică ora 3.00 a devenit ora 4.00. Aşadar, duminică a fost cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore. Cum recuperăm ora pierdută? Iată câteva trucuri de la specialişti!

image

Introducerea orei de vară are ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi este extrem de avantajoasă pentru cei care lucrează în agricultură. Însă schimbarea orei de două ori pe an are şi unele efecte neplăcute. Presupune o ajustare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătăţii. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. De asemenea, odihna insuficientă scade imunitatea, puterea de concentrare şi accentuează anxietatea.

Iată câteva trucuri ca să poți reveni la un somn sănătos

Fă sport! Pe timpul zilei, este important să ai un minim de activitate fizică. Fie ieşi puţin în jurul locuinţei, la aer, fie urci scări sau faci sport la salteluţă. Mişcarea e importantă atât pentru faptul că ne oboseşte fizic, cât şi pentru că oxigenează creierul şi stimulează secreţia de serotonină.

Mai uşor cu băuturile energizante în a doua parte a zilei! Dacă ştii că ai probleme cu somnul, renunţă la cafea, ceai verde, cola şi băuturi energizante.

Seara, redu lumina. În prezenţa întunericului, organismul nostru secretă hormonul numit melatonină, cel care induce somnul. Avem nevoie de întuneric. Astfel, cu o oră înainte de culcare, încearcă să reduci lumina din casă. Nu sta cu ochii în monitorul calculatorului, la televizor sau tabletă, nu butona telefonul, deoarece toate aceste electronice emit aşa-numita „lumină albastră”, care inhibă producţia de melatonină.

Aeriseşte camera înainte de culcare. Matthew Walker, profesor de neurologie şi psihologie la Universitatea din California, susţine că temperatura optimă a camerei ar fi în jurul valorii de 18 grade Celsius, motivul fiind acela că organismul are nevoie să-şi scadă temperatura cu circa un grad pentru a putea iniţia somnul. Astfel, e mult mai uşor să adormi într-o cameră care e mai răcoroasă decât prea caldă.

Relaxează-te înainte de somn! Înainte de culcare, fă-ţi un ritual prin care să dai organismului semnalul că se apropie ora de somn. Fă-ţi o baie relaxantă, bea un ceai de tei, citeşte câteva pagini din cartea preferată.

Elimină sursele de zgomot şi de lumină. Felinarul de afară îţi bate fix în dormitor? Pune o draperie la fereastră. La baie picură enervant apa de la robinet? Repară-l! 

Nu sta în pat dacă nu poţi adormi! Dacă te-ai aşezat în pat şi nu ai adormit în aproximativ 20 de minute, ridică-te, ia o carte şi mută-te în fotoliul din sufragerie. Citeşte câteva pagini, fără a butona telefonul, a deschide televizorul, a scotoci după mâncare în bucătărie. Abia când simţi că Moş Ene începe să vină pe la gene, mergi în dormitor.

Cât mai continuă schimbarea orei

Din 2018 a început să se discute la nivel european despre renunţarea la schimbarea orei. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi trebuit ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de COVID, iar acum evenimentele din Ucraina au împiedicat realizarea acestui calendar.

Citește și: Opt alimente care îți dau energie, dar nu te îngrașă! Sfaturile nutriționistului Gianluca Mech

Orarul de vară, introdus în 1931

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie. Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net