8 lucruri false despre gripă și vaccin

Ultima actualizare:

Este sezonul gripei şi toată lumea are tendinţa de a se trata „după ureche”. Există mituri în jurul acestei afecţiuni care pot aduce numai probleme. Iată câteva dintre cele de care ar trebui să ţineţi cont şi, mai ales, nu uitaţi recomandarea medicilor de vă vaccina, aceasta fiind cea mai bună metodă de prevenţie.

Gripa e o răceală mai severă

Fals. O gripă este mult mai severă decât răceala. Simptomele gripei apar spontan şi sunt grave încă de la început. Printre acestea se numără febra, frisoanele, durerile de cap şi de muşchi, tuse şi gât inflamat. Este astfel foarte posibil ca persoanele care suferă de gripă să petreacă câteva zile în pat. 

Poţi lua virusul chiar din vaccin

Fals. Vaccinul antigripal este fabricat dintr-un virus inactivat, care nu poate transmite infecţia. Cei care s-au vaccinat împotriva gripei au nevoie de o săptămână sau două pentru a obţine protecţia din vaccin. În acest răstimp, pot contracta uşor un virus gripal, de aceea mulţi trăiesc cu impresia că boala vine chiar din vaccin.

Vitamina C previne gripa

Fals. Numeroase persoane sunt de părere că administrarea zilnică de suplimente de vitamina C previne gripa. Studii recente arată însă că vitamina C întăreşte imunitatea, însă nu previne neapărat gripa.  

Gripa poate fi tratată cu antibiotice

Fals. Viruşii sunt cei care cauzează gripa, iar antibioticele luptă doar împotriva bacteriilor. Atunci când ai gripă, medicul îţi poate prescrie medicamente antivirale, însă acestea nu te vindecă de gripă, ci ameliorează simptomele şi elimină infecţiile din organism. Infecţiile bacteriene pot apărea ca rezultat al gripei, caz în care este indicat să iei antibiotice.

Mă pot vaccina fără să consult medicul

Fals. Vaccinul antigripal se face după ce, în prealabil, aţi consultat medicul de familie sau pediatrul, în cazul copiilor. Acesta va stabili dacă sunteţi sănătos şi apt. Vaccinul nu se administrează când eşti răcit, îţi curge nasul, te doare capul, ai roşu în gât etc.

Dacă eşti tânăr nu trebuie să faci vaccin 

Fals. Tinerii şi adulţii sănătoşi nu au impulsul de a merge să se vaccineze, precum femeile gravide, bătrânii şi cei cu afecţiuni medicale cronice. E adevărat că, în caz de gripă, aceştia se recuperează repede şi mai bine, însă prevenţia e un act mult mai bun. Cu cât avem mai puţine cazuri de îmbolnăvire, cu atât mai bine.  

Dacă te-ai vaccinat, nu mai faci gripă

Fals.  Chiar dacă ai optat pentru vaccinarea antigripală, asta nu înseamnă că eşti protejat chiar din prima secundă după înţepătură. Timp de două săptămâni, până va avea efect vaccinul, eşti protejat doar 60 la sută. Mai mult, poţi contacta o tulpină care nu este conţinută de vaccin, deci iarăşi există şanse de îmbolnăvire. În plus, în fiecare an circulă alte tulpini are virusului gripal, iar vaccinul este diferit, aşa că trebuie să te imunizezi în fiecare an pentru a fi protejat.

Supa de pui grăbeşte vindecarea

Fals. Lichidele calde pot calma o durere în gât şi oferă o bună hidratare. Supa de pui conţine multe minerale, vitamine şi proteine care aduc un plus de energie, dar nu are alte calităţi specifice care să combată gripa. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpg
image png
carte pixabay jpg
multi bani jpg
bani banca bancnote jpeg
lake lucerne region 4343793 1280 jpg
image png
supa instant istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net