A intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale de bază. Iată cele mai importante noutăţi!

Ultima actualizare:

    Adulţii între 18 şi 40 de ani vin la doctor pentru un consult sumar
Adulţii între 18 şi 40 de ani vin la doctor pentru un consult sumar

Toată lumea la control! Asta impune noul pachet de servicii medicale de bază, la care are dreptul, gratuit, orice persoană asigurată. Consultaţia obligatorie se face de medicul de familie o dată la trei ani.

Noul pachet de bază, intrat în vigoare de la 1 iunie, aduce schimbări importante. Dacă eşti sănătos tun, şi ai între 18 şi 39 de ani, trebuie să-i faci o vizită medicului de familie se face o dată la trei ani. Persoanele fără semne de boală, care au peste 40 ani trebuie să meargă la doctor anual. În cazul în care medicul de familie va suspecta existenţa unei boli, vei veni la control anual şi vei benficia de investigaţii pentru stabilirea diagnosticului.

Tratamente pentru spitalizarea de zi. În cadrul spitalizării de zi, pot fi tratate doar afecţiunile pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare, am­niocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, rabie, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru HIV/SIDA.

Investigaţii noi în ambulatoriu. Au fost introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron. Totodată, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie.

Servicii dentare. În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Mai multe reţete lunar. Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat o reţetă sau mai multe lunar, cu maximum 7 medicamente. În timp ce pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate, pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute.

Medicii de familie pot elibera reţete şi pentru pacienţii internaţi. Pentru consultaţiile preventive, biletele de trimitere sunt valabile două luni, în loc de o lună.

Gravidele, monitorizate lunar

Femeile gravide beneficiază de consultaţii periodice. Astfel, la luarea în evidenţă în primul trimestru, se decontează o consultaţie. Apoi se decontează consultaţii lunare, până în luna a 7-a.

Între luna a şaptea şi a noua, gravidele vor beneficia de două consultaţii pe lună.

În cadrul supravegherii femeii, se face testare pentru HIV, sifilis, he­patită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere înainte şi după aceste testări. După externarea din maternitate, pacienta va fi consultată acasă, iar după patru săptămâni, va beneficia de o nouă consultaţie.

Adulţii între 18 şi 40 de ani vin la doctor pentru un consult sumar
Adulţii între 18 şi 40 de ani vin la doctor pentru un consult sumar

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net