Acces facil la tratamentul f─âr─â interferon pentru bolnavii cu Hepatita C

simeon stalpnicul png
Medicii de familie pot consulta de la distan╚Ť─âFoto: Arhiva Click!

Tratamentul f─âr─â interferon, acordat gratuit pacien┼úilor diagnostica┼úi cu hepatita C, a fost simplificat. Contractele ├«n vigoare sunt destinate pentru 10.000 de pacien╚Ťi care au stadiile de fibroz─â F2, F3 ╚Öi F4 ╚Öi pentru 2.000 de pacien╚Ťi care sufer─â de ciroz─â hepatic─â decompensat─â, cu virusul hepatitic C.

Ve╚Öti bune pentru bonavii cu Hepatita C. Protocolul de prescriere a tratamentelor f─âr─â interferon, acordat ├«n baza contractelor cost-volum-rezultat derulate de Casa Na╚Ťional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate (CNAS) p├ón─â la finalul lunii mai 2018, a fost simplificat ╚Öi clarificat, astfel ├«nc├ót medicii s─â poat─â oferi solu╚Ťii de tratament tuturor pacien╚Ťilor.

"Comisia de specialitate din Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a revizuit protocoalele terapeutice de prescriere a tratamentelor ╚Öi sper─âm ca noua form─â a acestor protocoale s─â fi clarificat nel─âmuririle care s-au format. De╚Öi limitele financiare ne-au impus s─â etapiz─âm tratamentul f─âr─â interferon ├«n func╚Ťie de stadiul fibrozei pacien╚Ťilor, ├«n primul contract cost-volum-rezultat am reu╚Öit s─â trat─âm 5.800 de pacien╚Ťi, iar ├«n actualul contract ├«n derulare care se ├«ncheie la sf├ór╚Öitul lunii aprilie avem o ╚Ťint─â de 12.000 de pacien╚Ťi", a declarat R─âzvan Vulc─ânescu, pre╚Öedintele CNAS.

Conform noilor reglement─âri, medicii speciali╚Öti pot lua ├«n calcul stadiul de fibroz─â relevat de investiga╚Ťiile pe care pacientul le-a f─âcut anterior prezent─ârii la medic pentru ob╚Ťinerea tratamentului. P├ón─â la apari╚Ťia aceste reglementari, gradul de fibroz─â, elementul cel mai important ├«n baza c─âruia se stabile╚Öte accesul la tratament, putea fi atestat doar de ÔÇ×FibromaxÔÇŁ, investiga╚Ťie realizat─â ├«n baza unui voucher gratuit acordat de medic. Aceast─â modificare a intervenit din cauza deselor situa╚Ťii ├«n care pacien╚Ťii reclamau faptul c─â stadiul de fibroz─â indicat de analiz─â era diferit de cel indicat de investiga╚Ťiile anterioare. De asemenea, protocoalele las─â acum la aprecierea medicului specialist necesitatea efectu─ârii unor investiga╚Ťii, care ├«n forma ini╚Ťial─â protocoalelor terapeutice erau obligatorii pentru to╚Ťi pacien╚Ťii, spre exemplu: endoscopia. 

Tratamentele f─âr─â interferon se acord─â  ├«n 11 centre din Bucure╚Öti, Constan╚Ťa, Cluj Napoca, Craiova, Timi╚Öoara, Gala╚Ťi, Ia╚Öi, T├órgu Mure╚Ö, Bra╚Öov, Oradea ╚Öi Sibiu. 

Ce este Hepatita C și cum se transmite

Hepatita C este o boal─â transmisibil─â pentru care nu exist─â vaccin. Peste 70% dintre persoanele care sufer─â de aceast─â afec╚Ťiune nu prezint─â simptome evidente. ├Än anul 2017, 99,32% dintre pacien╚Ťii trata╚Ťi de infec╚Ťie HCV cu tratamente inovatoare s-au vindecat. Hepatita viral─â C este cauzat─â de infec╚Ťia cu virusul hepatitic C (VHC) care determin─â inflama╚Ťia ╚Öi lezarea ficatului.

Virusul (VHC) se transmite prin s├óngele unei persoane infectate, prin utilizarea de instrumentar nesterilizat corespunzator: ace, seringi ┼či alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni ├«n contact cu s├óngele, prin folosirea ├«n comun a obiectelor de igien─â personal─â care pot veni ├«n contact cu s├óngele (periu┼úe de din┼úi, aparate de ras, truse de manichiur─â etc.). Mai rar, se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoan─â infectat─â sau de la mam─â la f─ât. Este bine de ╚Ötiut c─â hepatita C nu se transmite prin: aer, str─ânut, tuse, ├«mbr─â╚Ťi╚Ö─âri, s─ârut, ap─â sau alimente, tac├ómuri, vesel─â, pahare sau folosirea ├«n comun a toaletelor. 

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
goia voltaj jpg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
IMG 0810 jpg
ioana ginghina cu fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 front medvedev epa efe jpg
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg