Acoperă carenţele de vitamine prin alimentaţie
Vitaminele ”strânse” de organism în sezonul cald se cam termină odată cu instalarea frigului, un mare consumator al acestora. Salvarea vine tot din alimentaţie care, cu cât este mai sănătoasă, cu atât acoperă mai bine carenţele de vitamine din timpul iernii.
Vitamina A. Dacă organismul duce lipsă de vitamina A, atunci este posibil să apară probleme oftalmologice sau epiteliale. Surse importante de vitamina A sunt conopida, roşiile, ficatul, gălbenuşul, peştele, broccoli, morcovii, laptele, brânza etc.
Vitamina B. Lipsa acesteia din corp se manifestă prin oboseală musculară, slăbiciune, tulburări mentale, iritabilitate, depresie, insomnie etc. Surse importante de vitamina B sunt nucile, seminţele, cerealele integrale, fasolea, mazărea, lintea.
Vitamina C. Carenţa de vitamina C produce oboseală, dureri articulare, carii dentare etc. Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăzele, căpşunile, merele, citricele, ardeiul roşu şi verde, varza, conopida, roşiile şi spanacul.
Vitamina D. Lipsa vitaminei D în organism favorizează apariţia rahitismului. Alte manifestări care apar pe deficit de vitamina D sunt spasmofilia, problemele stomatologice şi decalcifierea oaselor. Alimentaţia trebuie să fie bogată în peşte, ficat, gălbenuş, lactate.
Vitamina E. Dacă organismului îi lipseşte vitamina E, atunci sunt afectaţi muşchii, sistemul nervos şi circular. Regimul alimentar trebuie să conţină ţelină, spanac, morcovi, pătrunjel, soia, ciuperci, peşte, cereale integrale.
Acidul folic. Carenţa acestuia provoacă insuficienţe gastrice şi tulburări hepatice. Alimentele bogate în acid folic sunt ficatul, carnea, peştele, vinetele, spanacul, urzicile, conform www.alegesanatos.ro.