Aditivi alimentari de care să te ferești! Citește etichetele produselor și evită îmbolnăvirile

Ultima actualizare:

Aditivii alimentari şi conservanţii sunt folosiţi deseori în industria alimentară, iar recunoaşterea celor benefici şi nocivi este importantă pentru prevenţia unor afecţiuni şi pentru un stil de viaţă sănătos. Iată ce aditivi trebuie evitaţi!

  • Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodică din acidul glutamic, un aminoacid non-esenţial apărut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Consumul de glutamat monosodic a fost asociat cu creşterea în greutate şi cu. Unele persoane au o sensibilitate crescută la glutamatul monosodic şi pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpiraţii şi amorţeală.
  • Nitrit de sodiu (E250). Întâlnit frecvent în carnea prelucrată, nitritul de sodiu acţionează ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adăugând aromă sărată şi culoare roşu-roz. Atunci când sunt expuşi temperaturilor ridicate şi în prezenţa aminoacizilor, nitriţii se pot transforma în nitrozamina, un compus care poate avea efecte nocive asupra sănătăţii. Un aport mare de nitriti şi nitrozamină a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal, de cancer la sân şi la vezica urinară. 
  • Caragenan (E407). Acţionează ca agent de îngroşare, emulgator şi conservant în multe produse alimentare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge marine. Se utilizează în produse lactate, în dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, îngheţate, în fructe şi legume conservate, în produse din carne, peşte, ouă. Deşi e reglementată folosirea sa ca aditiv, în anumite cantităţi recomandate, există studii care arată că favorizează inflamarea tractului digestiv. De asemenea, poate creşte nivelurile de zahăr din sânge şi poate favoriza apariţia toleranţei la insulină şi a diabetului zaharat. Poate fi asociat cu formarea ulcerului.
  • Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adăugat adesea în băuturi carbogazoase şi utilizat în conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reacţii adverse potenţiale care ar trebui luate în considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloranţii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. De asemenea, un consum mare de băuturi care conţin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenţi şi tineri, conform www.sfatulmedicului.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net