Ai artrită? Alimentele și băuturile pe care trebuie să le eviți

Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că printr-un regim alimentar atent gândit se poate reduce din severitatea simptomelor la pacienţii cu poliartrită şi osteoartrită inflamatorie. Uite ce alimente şi băuturi ar trebui să eviţi dacă suferi de astfel de afecţiuni

image

Zahărul adăugat. Specialiştii recomandă limitarea aportului de zahăr în cazul pacienţilor cu artrită. Zahărul adăugat se regăseşte în bomboane, îngheţată, sucuri acidulate şi multe alte alimente, inclusiv pâinea sau muştarul, iar acestea agravează cel mai puternic simptomele artritei. În plus, băuturile carbogazoase cu zahăr pot chiar creşte riscul de artrită. 

Carnea roşie şi cea procesată. Cercetările arată că acestea contribuie la creşterea inflamaţiei în corp, ceea ce poate agrava simptomele de artrită. De exemplu, persoanele care consumă frecvent carne procesată şi/sau carne roşie au un nivel semnificativ mai crescut de markeri inflamatori, printre care se numără şi interleukina-6, proteina C reactivă şi homocisteina. 

Alimentele cu gluten. Glutenul se referă la un grup de proteine din grâu, orz şi secară. Potrivit unor cercetări, există o legătură directă între consumul de gluten şi creşterea nivelului de inflamaţie în corp, iar prin excluderea glutenului din alimentaţie se pot ameliora simptomele de artrită. 

Alimentele extrem de procesate. Mâncarea de tip fast-food, produsele de patiserie şi cele care conţin cereale rafinate, zahăr adăugat, conservaţi şi alte ingrediente cu potenţial de inflamaţie pot contribui la agravarea simptomelor de artrită. Aşadar, pentru a evita riscul de îmbolnăvire, dar şi înrăutăţirea simptomelor de artrită, se recomandă un consum limitat şi rar de alimente extrem de procesate. 

Alcoolul. Persoanele care suferă de această afecţiune sunt încurajate să diminueze sau să evite consumul de alcool. Potrivit unui studiu realizat pe 278 de pacienţi cu spondiloartrită axială, o formă de artrită inflamatorie care afectează în principal coloana vertebrală şi articulaţiile sacroiliace, consumul de alcool poate creşte intensitatea durerilor resimţite la nivelul zonelor afectate de boală. 

Anumite tipuri de ulei vegetal. Dietele bogate în acizi graşi Omega-6 şi sărace în acizi graşi Omega-3 pot agrava simptomele de osteoartrită şi artrită reumatoidă, spun experţii. Prin reducerea consumului de ulei vegetal, cu excepţia uleiului de măsline, avocado şi cocos, alături de creşterea celui de alimente bogate în acizi graşi Omega-3, cum ar fi peştele gras şi seminţele de in, se poate îmbunătăţi simptomatologia pacienţilor cu artrită şi alte boli inflamatorii, scrie doc.ro. 

Alimentele bogate în sare. Reducerea consumului de sare este una dintre recomandările principale adresate pacienţilor cu artrită. Printre alimentele cu un conţinut ridicat de sare se numără supele la conservă, pizza, chipsurile din cartofi, anumite tipuri de brânză, alimentele procesate şi produsele de patiserie. În plus, cercetătorii sunt de părere că un aport ridicat de sodiu poate fi un factor de risc important pentru anumite afecţiuni autoimune, printre care şi artrita inflamatorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net