Țelina, un calmant al sistemului nervos. Ameliorează reumatismul și artrita

Ultima actualizare:

    De la țelină se folosesc și frunzele, dar și rădăcinaFoto: pixabay.com
De la țelină se folosesc și frunzele, dar și rădăcinaFoto: pixabay.com

Ţelina este remediu dovedit împotriva reumatismului şi artritei. Atât frunzele, cât și rădăcina de țelină conţin vitamina C, acid folic, potasiu, fibre şi carbohidraţi.

Cercetările moderne din China şi din Germania au dovedit că uleiurile extrase din seminţele legumei au un puternic efect calmant asupra sistemului nervos central. Mai mult, aceste substanţe nutritive reduc nivelul crescut al hipertensiunii arteriale.

„Cura cu ţelină sau cu suc de ţelină ajută organismul să elimine fluidele în exces şi acidul uric, care accentuează durerea provocată de reumatism, de gută şi de artrită. Sucul cicatrizează ulceraţiile şi rănile atunci când este aplicat direct pe locul afectat. Ţelina, o legumă de tip aperitiv, este de folos celor care vor să-şi potolească foamea fără să se îngraşe. Mai mult, seminţele ei sunt renumite pentru efectul antiseptic şi diuretic, ajutând la tratarea cistitei şi a diverselor infecţii urinare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Consumată crudă, ţelina este un aliment cu efect calmant şi eficient împotriva stresului.

Reţeta săptămânii: Salată de ţelină cu iaurt de capră

Timp de preparare: 25 minute

Calorii: 50/porţie

Ingrediente: 300 g ţelină, 2 fire de praz, un morcov, o căpăţână de usturoi, 200 g iaurt de capră, 100 g ulei de măsline şi cimbru, după gust.

Preparare: Usturoiul se curăţă şi se pisează într-un vas de lemn. Uleiul se adaugă puţin câte puţin, apoi se adaugă şi iaurtul. Separat, zarzavatul curăţat se taie sub formă de cubuleţe foare mici, iar deasupra se toarnă pasta de usturoi. Salata se serveşte cu pâine neagră cu tărâţe.

image
image
image
image
image
image
droguri cocaina heroina injectii pastile shutterstock 2107289702 jpg
livrare flori de vara 3 ore jpg
EXPLOZIE MASINI jpg
Peste in tigaie FOTO Shutterstock jpg
4 avion shutterstock 466537967 jpg jpeg
Paine FOTO Shutterstock jpg