Ai grijă la aerul condiţionat! Uite cu ce boli te poţi alege

Ultima actualizare:

Indispensabil în zilele caniculare, aparatul de aer condiţionat poate provoca probleme serioase de sănătate, dacă nu este curăţat periodic, cel puţin o dată pe an, şi nu este folosit corect. Descoperă care sunt acestea în revista „Click! pentru femei“!

Nevralgiile, virozele respiratorii, conjunctivitele şi chiar pneumoniile se pot înmulţi vara, dacă filtrele de aer sunt curăţate superficial, iar aparatul este reglat la o temperatură considerabil mai mică faţă de cea de afară. În plus, unele cercetări arată că, din cauza umidităţii şi a temperaturii ridicate, în aparatul de climatizare se dezvoltă microbi şi virusuri ce îi pot contamina pe beneficiarii aerului rece. 

Declanşează nevralgii

Medicii spun că persoanele transpirate şi supraîncălzite care vin de afară, de la o temperatură de peste 30˚ C, şi intră într-o cameră unde sunt în jur de 20˚ C, prezintă riscuri sporite să facă nevralgii, viroze respiratorii şi chiar pneumonii. Durerile de cap apar din cauza trecerii bruşte a organismului de la foarte cald la răcoare. Această schimbare de temperatură este apreciată de creier ca fiind o agresiune şi se manifestă prin dureri locale. Mai mult, expunerea directă la jetul de aer rece poate agrava afecţiuni mai vechi şi netratate, cum sunt sinuzitele şi rinitele alergice.

Favorizează bronşitele

Expunerea directă la aerul rece favorizează declanşarea bronşitelor, a inflamaţiilor şi infecţiilor respiratorii, putând declanşa tusea persistentă. Este bine de ştiut că o bronşită acută se vindecă în două-trei săptămâni. O bronşită cronică, însă, se manifestă prin tuse timp de cel puţin doi ani consecutiv, iar acest tip de afecţiune intră în sfera bronhopneumoniilor obstructive cronice (BPOC). Cel mai expuse la astfel de probleme de sănătate respiratorii sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care folosesc excesiv aparatele de climatizare şi care se expun şi altor factori iritanţi, cum este fumul de ţigară.

Produce conjunctivite

Jetul de aer rece poate să dea iritaţii la nivelul ochilor şi conjunctivite. Ai gâtul uscat şi te confrunţi cu o tuse seacă? De vină poate fi aparatul de climatizare care nu este dotat cu un umidificator. Absenţa lui poate provoca rinite alergice sau crize de astm bronşic. Dacă ştii că ai probleme cu sinusurile, cel mai bine foloseşte un spray nazal cu apă de mare, ca să menţii umiditatea căilor nazale şi respiratorii.

image
image
image
image
image
image
Teatru
inel Kate Middleton (3) jpg
betisoare ct captura video jpg
bivolaru 0 jpeg
plane 885321 1280 jpg
fobii jpg
image png
Schengen FOTO Profimedia