Ai trigliceridele mărite? Iată ce trebuie să faci!
Rezultatele analizelor de sânge au arătat că ai nivelul trigliceridelor mărit? Descoperă care sunt factorii care favorizează creşterea acestora, dar şi ce măsuri trebuie să iei din timp!
Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi și sunt prezente în celulele grase (adipocite) și în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentație, o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.
În urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susținerea activităților cotidiene. De asemenea, trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A, D, E și K) în sânge.
Alimentaţia haotică favorizează creşterea trigliceridelor
O alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi, și, mai ales, consumul excesiv de alcool și/sau de zahăr duc la creșterea nivelului de trigliceride.
De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficiența renală cronică), cu afecțiunile endocrine (hipotiroidia), precum și cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care conțin estrogen). De asemenea, creșteri temporare ale trigliceridelor pot fi întâlnite și în sarcină. În schimb, dozele mari de vitamina C și heparina pot duce la scăderea acestor grăsimi în sânge, același efect avându-l și slăbitul.
Obiectiv: sub 150 mg/dl
La multe persoane, creșterea nivelului trigliceridelor se asociază cu excesul de colesterol „rău“. De altfel, majoritatea medicilor recomandă dozarea lor concomitentă.
Află pe clicksanatate.ro cum poţi să scazi nivelul mare al trigliceridelor