Alimente care pătează dinții! Încetează să le mai consumi

Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, alimentele și băuturile cu un pigment închis la culoare și conținut ridicat de acid pot duce, de asemenea, la pete pe dinți. Deci, ce tipuri de alimente și băuturi sunt cei mai mari vinovați de pătarea dinților? În acest articol, vom arunca o privire mai atentă la cei mai importanți „infractori” care pot face ca albul dinților să-și piardă strălucirea și să aibă pete.

Unele alimente și băuturi vă pot păta dinții. Foto: Click.
Unele alimente și băuturi vă pot păta dinții. Foto: Click.

Ce alimente și băuturi vă pot păta dinții?

Vin roșu

Potrivit lui Joseph Salim, DMD, alimentele și băuturile acide, cum ar fi vinul roșu, pot deschide porii din smalțul dinților tăi. „Pe măsură ce smalțul devine mai dur și suprafața sa totală crește, acest lucru poate deschide calea pentru ca, culorile găsite în alimentele și băuturile pe care le consumăm să devină gravate pe suprafața dinților tăi”, spune Salim.

El explică că acest fenomen se poate întâmpla atunci când se bea vin roșu. Natura acidă a acestei băuturi poate „grava” smalțul și permite particulelor roșu închis de vin să adere la suprafețele sale.

Cafea

Infuzia ta de dimineață ar putea fi unul dintre principalii vinovați din spatele dinților tăi pătați. Cafeaua conține taninuri, un tip de compus chimic numit polifenol, care poate face ca compușii de culoare să se lipească de dinți.

Ceai

Ca și cafeaua, ceaiul conține taninuri care vă pot păta dinții. Vestea bună este că există o modalitate simplă de a reduce abilitățile ceaiului de a colora dinții. Un studiu din 2014 a descoperit că adăugarea a 2% lapte în ceai poate reduce semnificativ capacitatea ceaiului de a păta dinții. Mai precis, cercetătorii au stabilit că cazeina, o proteină din lapte, este responsabilă pentru prevenirea petelor induse de ceai.

Fructe de pădure și sucuri de fructe

Murele, afinele, rodiile și alte fructe de pădure închise la culoare conțin o pigmentare care poate provoca pete pe dinți. Salim spune că particulele organice minuscule pot pătrunde în porii din smalțul dinților și pot rămâne atașate. Dacă dinții tăi au o porozitate mai mare, acest lucru va duce la pete mai persistente. De aceea, dinții tăi pot deveni violet și pot continua să aibă o nuanță violet după consumul de afine. La fel ca fructele de culoare intensă, sucurile pigmentate întunecate - cum ar fi merișorul, strugurii, sfecla, rodia și afinele - vă pot decolora dinții.

Cola

Sorbirea regulată a unei cutii de cola încărcată cu zahăr poate provoca, de asemenea, decolorarea dinților. Acest lucru se datorează faptului că băuturile acide precum sifonul pot provoca eroziunea smalțului tău. „Când smalțul este erodat, nu numai că va face dintele mai susceptibil la pătare. De asemenea, va permite dentinei dintelui, care este în mod natural mai închisă și mai galbenă decât smalțul, să iasă la vedere”, explică Salim.

Băuturi energizante

Potrivit unui studiu din 2012, atât băuturile energizante, cât și băuturile pentru sport sunt asociate cu degradarea smalțului, care contribuie la apariția petelor. Acest studiu a indicat, de asemenea, că băuturile energizante par să aibă o aciditate mai mare și dizolvarea smalțului asociate cu acestea decât băuturile pentru sport.

Sosuri pe baza de rosii

Dacă doriți să vă păstrați culoarea dinților ca aceștia să arate cât mai bine, poate doriți să luați măsuri de precauție atunci când mâncați sosuri pe bază de roșii, cum ar fi sosurile pe care le aveți de obicei la pizza sau spaghete. Nu numai că sosurile pe bază de roșii au o culoare strălucitoare, dar sunt și acide. Clătirea gurii cu apă după ce ai mâncat acest tip de sos poate ajuta la prevenirea pătării dinților.

Sos de soia și oțet balsamic

Sosurile pigmentate întunecate precum sosul de soia și oțetul balsamic sunt, de asemenea, cunoscute pentru că pătează dinții.

Potrivit lui Rene Y. Dell’Acqua conținutul ridicat de acid din alimente precum oțetul poate provoca descompunerea smalțului, permițând apariția unei pete. „Practic, orice pui în gură care poate păta un șervețel de in are capacitatea de a provoca pete pe dinți”, spune ea.

Dulciuri și bomboane

Dulciurile și bomboanele, în special soiurile închise la culoare, cum ar fi ciocolata, pot cauza pete ușoare pe dinți, spune Salim. În plus, o mulțime de bomboane tari și de tip gumos conțin coloranți colorați care se pot depune pe smalțul tău, scriu cei de la Healthline.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net