Alimentele antistres ne menţin într-o formă excelentă

Ultima actualizare:

    Timp de 10 zile, consumaţi orez, grâu, hrişcă şi mei, numai după ce le-aţi prelucrat termic (foto: shutterstock)
Timp de 10 zile, consumaţi orez, grâu, hrişcă şi mei, numai după ce le-aţi prelucrat termic (foto: shutterstock)

Nu mai este un secret că hrana de fiecare zi întăreşte sistemul imunitar, reglează tensiunea arterială şi nivelul colesterolului rău, menţinând sănătatea inimii. Există însă şi alimente care ţin în frâu stresul, oboseala şi-ţi asigură energia zilnică de care ai nevoie, fără să înghiţim un pumn de pastile.

Mazărea reglează starea de spirit

Boabele de mazăre sunt o sursă excelentă de vitamine: A, B1, B6, C. Studii preliminare dovedesc că prezenţa vitaminei B6, de exemplu, poate creşte nivelul de serotonină, care previne depresia.

Deşi în compoziţia acestei legume există şi cantităţi modeste de triptofan, acest aminoacid ajută la menţinerea la menţinerea nivelului de serotonină care previne depresia. Boabele de mazăre conţin şi alte substanţe active: potasiu, fosfor, fier, lipide, hidraţi de carbon, fibre, având o mare valoare energetică- 354 kcal la 100 g boabe.

Dieta care conţine această legume poate contribui în mod considerabil la combaterea unor boli printre care anemia şi stresul.

Pentru că boabele acestei legume conţin o mare cantitate de fitaţi, substanţe care încetinesc absorţia unor minerale precum fierul, calciul şi zincul, boabele trebuie preparate în amestec cu alte legume.

Migdalele, duşmanul stresului

Cele mai apreciate migdale sunt cele dulci. Aceste fructe oleaginoase conţin vitaminele B2 şi E, magneziu şi zinc. Dintre acestea, vitamina B şi magneziul produc serotonină, un hormon dovedit care menţine starea de bună dispoziţie în organism, în timp ce zincul are efecte certe de înlăturare a stresului.

„Dintre toate nucile, migdalele dulci conţin cel mai mare procent de calciu, iar grăsimile monosaturate se găsesc nu numai în sâmburii fructului, ci şi în frunze, în flori şi în coji, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Deoarece în compoziţia migdalelor există şi acizi oxalici, care mineralelor, aceste fructe trebuie să se consume cu alimente bogate în vitamina C. Migdalele dulci sunt foarte nutritive şi conţin aproape la fel de mult acid oleic ca şi uleiul de măsline. De aceea se recomadă persoanelor suferinde de afecţiuni cardiovasculare, cu stări de nelinişte şi cu migrene cauzate de stres.

Orezul menţine echilibrul fizic şi psihic

Alimentul de bază al Orientului, orezul, are un conţinut scăzut în grăsimi, furnizează organismului multe proteine, majoritatea vitaminelor din complexul B, precum şi magneziu, cupru şi zinc. iar vitaminele A, C şi B12 sunt prezente într-o cantitate modestă.

Cercetările efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester au demonstrat că dietele bogate în orez, folosite frecvent de asiatici, sunt un scut protector în faţa riscului de a contacta boli digestive grave, chiar şi diferite forme de cancer.

În privinţa fosforului, existent în bobul de orez, acesta are un efect foarte bun asupra sistemului nervos şi în funcţionarea, fără probleme, a creierului. În general, nutriţioniştii recomandă consumul orezului brun, considerat mult mai sănătos, datorită nutrienţilor conţinuţi, în comparaţie cu orezul alb.

Laptele alungă anxietatea

Este cunoscut faptul că laptele este o sursă de calciu, bun pentru sănătatea oaselor. Multă vreme nu s-a ştiut că laptele poate să îndepărteze anxietatea.

De aceea terapeuţii ne recomandă ca înainte de culcare să bem un pahar cu lapte călduţ (nu fierbinte), recomandare confirmată de specialiştii psihiatri de la Centrul Naţional pentru Tratamentul Fobiilor, Anxietăţii şi Depresiei din Washington.

Efectul relaxant al laptelui consumat călduţ, seara, spun specialiştii, se datorează aminoacidului triptofan, conţinut de lapte.

Peştele previne depresia

Peştele este un aliment ideal pentru sănătatea noastră! Există sute de specii de peşti. În general, majoritatea nu abundă în calorii, în colesterol şi în grăsimi. În schimb, sunt bogaţi în vitamine din complexul B (mai ales în vitaminele B6 şi B12), iar unele specii oferă şi un aport semnificativ de vitamine A, D şi E.

În general, comercializată ca fileu, carnea albă de peşte este foarte slabă, se prepară repede şi este un aliment ideal pentru zilele stresante.

Reţeta săptămânii

Roşii umplute cu ton

Timp de preparare: 30 de minute

Calorii : 140 /porţia

Ingrediente pentru două porţii: 2 roşii, 180 g ton, 4 linguri de ţelină rasă, 2 linguri de ceapă tocată, 2 linguriţe de iaurt (1,5 gr grăsime), 2 frunze de salată, mărar, pătrunjel şi cimbru, după gust.

Preparare : Spălăm roşiile şi le decupăm partea superioară . După aceea, îndepărtăm miezul pe care-l amestecăm cu toate ingredientele. Umplem roşiile cu acest amestec şi le asezonăm cu verdeaţă şi cimbru. Pentru un aspect plăcut, punem roşiile umplute pe tavă, pe frunze de salată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net