Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.

Chefirul ajută digestia
„Cele două beneficii esențiale pentru care trebuie să consumi chefir: digestie și microbiomi. Dar este vorba și despre beneficii pentru starea de bine. Vorbesc despre un studiu al căror cercetători au identificat peste 50 de tulpini de bacterii probiotice și drojdii în băutura de chefir. Acestea au un rol crucial în menținerea sănătății sistemului digestiv.
Bacteriile probiotice din chefir contribuie la descompunerea alimentelor, în special la carbohidrații precum fibrele și amidonul rezistent, care altfel nu se digeră în tractul nostru digestiv. Aceste bacterii produc enzime care se numesc amilaze, celulaze, proteaze care ne ajută la digestie și absorția nutrienților", a declarat doctorul Mihail Pautov, pe pagina lui de TikTok.
Chefirul te ajută să ai o stare de bine
„Al doilea beneficiu al chefirului, beneficiul pentru somn și starea de bine. Vorbim despre mecanismul triptofanului. Acesta este un aminoacid esențial care se găsește în chefir, în abundență. Se transformă în serotonină. Ea este un neurotransmițător implicat în reglarea stării de spirit și a somnului. Serotonina este hormonul care îți spune că ești unde trebuie", adaugă doctorul.
Poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge
Consumul de chefir poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet de tip 2. Într-un mic studiu din 2015, 60 de persoane cu diabet de tip 2 au consumat fie 600 de mililitri de chefir de două ori pe zi, fie un înlocuitor timp de opt săptămâni. Cei care au consumat chefir au avut o hemoglobină A1c (HgA1c), o măsură a glicemiei în timp, semnificativ mai mică decât cei care au consumat înlocuitor.
Un alt studiu de mici dimensiuni din 2019 arată că consumul unei cești de chefir pe zi a scăzut glicemia la post, nivelul HgA1c și rezistența la insulină la pacienții cu diabet de tip 2 recent diagnosticat, spune Caroline Margolis, dietetician din Michigan.
Reduce inflamația
Studiile sugerează că chefirul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii - proteine care joacă un rol în durere și inflamație - și creșterea concentrațiilor de citokine antiinflamatorii pentru a reduce riscul anumitor boli și complicații legate de boli, spune Margolis.
Într-un mic studiu care a examinat efectul chefirului asupra markerilor sindromului metabolic, 62 de persoane cu sindrom metabolic au consumat zilnic, timp de 12 săptămâni, fie 180 de mililitri de chefir, fie lapte nefermentat. Cei care au consumat chefir au avut o creștere semnificativă a apolipoproteinei A1, o componentă majoră a colesterolului „bun” HDL, și o scădere a citokinelor în comparație cu cei care au băut lapte nefermentat.