Analize recomandate înainte de a începe cura de slăbire

Ultima actualizare:

Fiecare organism este unic, are propriul ritm de funcţionare, propriile toleranţe alimentare. O dietă care i se potriveşte colegei de birou sau despre care a povestit vreo vedetă pe internet nu înseamnă că trebuie să ţi se potrivească şi ţie. Programul de slăbit se stabileşte în funcţie de sex, vârstă, stil de viaţă, patologiile de care suferi. Iar pentru a-ţi cunoaşte cel mai bine organismul, este necesar un set de analize.

“Trebuie să investigăm mai întâi de toate funcţia tiroidiană printr-o ecografie şi prin câteva investigaţii specifice bunei funcţionări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne. Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras şi, în general, organele încărcate cu grăsime. Avem grăsime: pe organele interne (ficatul gras e cel mai cunoscut, problemă specifică bărbaţilor), în circulaţie (colesterolul, trigliceridele- specifice atât bărbaţilor, cât şi femeilor) şi subcutanat (acea grăsime vizibilă cu ochiul liber, specifică femeilor). Apoi, facem investigaţiile uzuale, care ţin de funcţia ficatului, a rinichiului, metabolismul proteinelor, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor şi grăsimilor”, recomandă medicul Ioan Florin Bălănică expert în medicina stilului de viaţă.

Ioan Florin Bălănică
Ioan Florin Bălănică

De asemenea, trebuie să identificăm cantitatea de grăsimi din sânge, adică nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, să investigăm funcţia cardiovasculară printr-un EKG şi prin măsurarea tensiunii arteriale, să măsurăm glicemia, dar şi nivelul de vitamina D. „Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială şi acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază şi boala sforăitului sau ronhopatia cronică, iar pericolul e mare pentru că poate să moară în somn. Orice potenţială afecţiune generează anumite meniuri şi schimbări în stilul de viaţă”, adaugă medicul Bălănică.

Toţi cei care vor să slăbească se apucă automat şi de sport. Mişcarea e necesară, însă ea trebuie făcută cu maximă atenţie de cei supraponderali, existând riscul accidentărilor. “O greşeală frecventă a celor care vor să slăbească e activitatea fizică intensă, în condiţiile unui număr impresionat de kilograme în plus. Trebuie să identificăm starea articulaţiilor, pentru că dacă dorim ca acel pacient să urmeze un program de mişcare, -trebuie să ştim dacă poate să facă acest lucru şi care e gradul de activitate la care poate fi supus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cura cu suplimente de colagen benefica sau periculoasa  Sursa foto shutterstock 2230350637 jpg
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net