Anasonul te scapă de tusea productivă
Părintele fitoterapiei româneşti, dr. Ovidiu Bojor, şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării potenţialului terapeutic al plantelor. Astăzi ne arată ce produse naturale ne ajută să expectorăm secreţiile bronşice.
În tratamentul afecţiunilor respiratorii, a căror recrudescenţă poate fi constatată în sezonul rece, importantă este fluidizarea secreţiilor bronşice. Pentru aceasta se folosesc:
Plante cu acţiune expectorantă: tarhonul, consumat ca atare sau în salate; leuşteanul, consumat ca atare sau sub formă de infuzie, decoct sau tinctură; anasonul, infuzie din 1 linguriţă fructe la o cană de apă, care se bea în mai multe reprize de-a lungul zilei; feniculul, infuzie din 1 linguriţă la o cană de apă, din care se beau 1-2 căni pe zi.
Din flora spontană, cea mai eficientă este ciuboţica cucului.
Acţiunea ei expectorantă şi secretolitică se datorează conţinutului în saponozide triterpenice din rizomi, rădăcini şi flori. În cantităţi mai mari decât cele indicate în formulele expectorante, aceste substanţe active au acţiune emetică, adică provoacă vărsături. Paradoxal, această acţiune este benefică în unele cazuri, la copiii mici, care nu au format reflexul expectoraţiei şi care elimină secreţiile faringo-bronşice abundente prin vomă.
Din aceste considerente, preparatele din ciuboţica cucului se recomandă în bronşite ca expectorant puternic şi secretolitic, iar în cantităţi mai mari, ca emetic. Se foloseşte sub formă de infuzie, decoct şi tinctură.
Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori, la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu zahăr sau miere.
Decoctul se prepară din 1 linguriţă rădăcini şi rizomi fragmentaţi (la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu) la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi. Tinctura se prepară prin macerarea cu alcool de 70°, a 10 g rizomi şi rădăcină la 100 ml alcool, timp de 8 zile. Se administrează 15-25 picături de 3 ori pe zi. Tratamentul cu această tinctură se poate asocia cu clorhidrat de efedrină, extract de podbal, tinctură de fenicul.