Antibiotic revoluționar. Erou în lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente

Ultima actualizare:

O echipă internațională de cercetători anunță o descoperire esențială în domeniul medical: antibioticul Zosurabalpin, un adevărat salvator în combaterea bacteriilor rezistente la medicamente. Această inovație aduce speranță în tratarea unei bacterii periculoase și letale, Acinetobacter baumannii, care a devenit rezistentă la majoritatea tratamentelor existente.

Zosurabalpin, un adevărat salvator în combaterea bacteriilor. Foto: arhiva.
Zosurabalpin, un adevărat salvator în combaterea bacteriilor. Foto: arhiva.

Provocarea rezistenței la antibiotice

Bacteria Acinetobacter baumannii, cunoscută sub numele de CRAB (Carbapenem-resistenta Acinetobacter baumannii), reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății globale. Această bacterie este rezistentă la o clasă importantă de antibiotice numită carbapeneme și poate provoca infecții grave în plămâni, tractul urinar și sânge. În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a inclus CRAB în lista "patogenilor prioritari" rezistenți la antibiotice.

În Statele Unite, CRAB a fost responsabilă pentru aproximativ 8.500 de infecții spitalicești și 700 de decese într-un singur an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Această bacterie este mai răspândită în regiuni precum Asia și Orientul Mijlociu, generând până la 20% dintre infecțiile în unitățile de terapie intensivă la nivel global.

Soluția revoluționară: Zosurabalpin

Până în prezent, tratamentul pentru CRAB a fost extrem de limitat, iar nicio nouă clasă de antibiotice nu a fost aprobată pentru aceasta de peste 50 de ani în SUA. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Harvard și Hoffmann-La Roche au făcut un pas semnificativ înainte prin dezvoltarea antibioticului Zosurabalpin.

Acest antibiotic inovator are o clasă chimică proprie și o metodă unică de acțiune. Dr. Kenneth Bradley, șeful departamentului de descoperire a bolilor infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development, a explicat că Zosurabalpin funcționează prin blocarea moleculelor mari numite lipopolizaharide, esențiale pentru menținerea integrității membranei bacteriene. Această acțiune determină acumularea acestor molecule în interiorul celulei bacteriene, având un efect toxic și cauzând moartea bacteriei.

Testele clinice și perspectivele viitoare

Zosurabalpin a fost testat cu succes împotriva a peste 100 de probe clinice CRAB, reducând semnificativ nivelul de bacterii în cazul șoarecilor cu pneumonie și prevenind moartea animalelor cu septicemie cauzată de această bacterie.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că Zosurabalpin se află încă în faza 1 a testelor clinice destinate evaluării siguranței, tolerabilității și farmacologiei la oameni. Cu toate acestea, perspectiva oferită de acest antibiotic în lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente este extrem de promițătoare, scriu cei de la Adevărul.

Rezistența antimicrobiană și importanța noilor abordări

Rezistența antimicrobiană rămâne o problemă gravă la nivel global, cu peste un milion de decese anual în întreaga lume. Dr. Michael Lobritz, șeful departamentului de boli infecțioase la Roche Pharma Research and Early Development, subliniază că, deși mai multe antibiotice au fost dezvoltate pentru bacteriile Gram-pozitive, cele Gram-negative au fost mai dificil de abordat.

Zosurabalpin oferă o soluție inovatoare și direcționată pentru combaterea bacteriilor rezistente, reprezentând un exemplu de succes în descoperirea de antibiotice. În plus, abordarea specifică a moleculelor poate contribui la evitarea distrugerii bacteriilor benefice din corpul uman.

Deși Zosurabalpin este în continuare în faza de testare, progresul înregistrat aduce speranță în dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva bacteriilor rezistente, reprezentând un punct de cotitură în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net