Apără-te de răceli cu fructe şi legume!
Strugurii. Sunt recomandaţi pentru vitaminizare, remineralizare şi refacerea organismului după efort fizic intens. Aceştia conţin vitamina A, vitamine din complexul B, precum şi vitaminele C, E, D şi P. De asemenea, în struguri se regăsesc minerale ca magneziul, calciul, sodiul, fosforul, potasiul şi fierul. De aceea, aceste fructe sunt recomandate pentru combaterea infecţiilor virale, pentru asigurarea energiei şi pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Varza, morcovul, sau conopida se numără printre legumele benefice pentru energie şi imunitate. Atât varza creaţă cât şi cea de Bruxelles este bogată în vitaminele A, C şi K şi are proprietăţi antioxidante, antitumorale şi antiinfecţioase. Vitaminele C şi K, precum şi câteva vitamine din complexul B (de exemplu B1, B2, B6) se regăsesc şi în conopidă, iar morcovul are o concentraţie mare de vitamine A, C şi B2, fiind tonic, antianemic şi remineralizant.
De asemenea, varza este recomandată şi pentru conţinutul de calciu şi magneziu, minerale care trebuie suplimentate în special în acest sezon. Calciul este esenţial pentru rezistenţa şi buna funcţionare a sistemului osos şi, din cauza faptului că orele de lumină naturală scad toamna şi iarna. Din acest motiv trebuie însoţit de un aport suplimentar de vitamina D3.
Această vitamina este unul dintre principalii actanţi în absorbţia calciului în organism. Magneziul este de asemenea implicat în absorbţia calciului, dar are şi un rol important în producerea şi transportul energiei. Deficitul de magneziu cauzează astenie, somnolenţă, dar şi tremor muscular.
Citricele. Portocalele, grapefruitul sau mandarinele vor fi din ce în ce mai uşor de găsit pe viitor. Acestea sunt recunoscute pentru conţinutul ridicat de vitamina C, eficienţă în creşterea imunităţii.