Aparatele dentare, secretul unui zâmbet frumos

Tehnologia şi inovaţiile din stomatologie şi ortodonţie pot aduce un zâmbet perfect oricărei persoane, indiferent de vârstă. De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale (20 martie), dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonţie şi estetică dentară, demolează cele mai des întâlnite 7 mituri cu privire la aparatele dentare. 

image

Tratamentul cu aparat dentar este unul dureros. Tratamentul ortodontic este un tratament complet neinvaziv, nu afectează smalţul dentar, iar aplicarea aparatului dentar se realizează într-o şedinţă de aproximativ 40 de minute şi este complet nedureroasă. La câteva ore/o zi după aplicarea aparatului dentar, pacientul începe să resimtă tensiuni şi presiuni în dinţi, dinţii pot deveni mai sensibili, motiv pentru care ar fi indicat să consume alimente mai moi sau chiar i se indică un antiinflamator. Aceste tensiuni dispar în câteva zile.

Aparatul dentar este eficient doar la copii şi adolescenţi. Complet neadevărat. Nu există limită de vârstă în privinţa tratamentului ortodontic, el se adresează în egală măsură copiilor, cât şi adulţilor, obiectivele tratamentului ortodontic sunt aceleaşi, indiferent de vârsta pacientului: obţinerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos şi echilibrat, dar şi o muşcătură funcţională, sănătate la nivelul dinţilor, gingiilor. 

Trebuie să aşteptăm să erupă toţi dinţii permanenţi pentru a aplica aparat dentar. Conform Asociaţiei Americane de Ortodonţie, este recomandat ca în jurul vârstei de 6-7 ani să veniţi cu copilul la un prim consult ortodontic. Medicul va examina ordinea de erupţie a dinţilor, dacă erup în poziţie corectă şi dacă au suficient spaţiu pe arcadă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase, caz în care se recomandă un aparat dentar pentru copii. 

Tratamentul cu aparat dentar durează mult. Fals! Durata medie a unui tratament ortodontic este de 1 an, dar ea variază de la 6 luni până la 2 ani, în funcţie de obiectivul tratamentului, de tipul de aparat ales, cât şi de experienţa şi planul de tratament proiectat de medicul specialist ortodont. 

Aparatul dentar este vizibil şi inestetic. Din fericire, există variante de aparate dentare aproape invizibile, astfel încât cei din jurul tău nici nu îşi dau seama că porţi aparat. Fie că ne referim la aparatul lingual (cel situat pe spatele dinţilor), fie aliniatorii detaşabili sau aparatele transparente, aproape invizibile, cu siguranţă există o soluţie estetică pentru tratarea anomaliei tale.

Aparatul dentar rezolvă doar problemele estetice. Este adevărat că mulţi dintre pacienţi ni se adresează din raţiuni estetice, în primul rând. Însă, prin aşezarea dinţilor în poziţia corectă, prin obţinerea unor contacte corecte între dinţi şi a unei ocluzii (muşcătură) echilibrate funcţional, riscul de apariţie a cariilor, a afectării parodontale (retracţie gingivală şi osoasă) sunt mai mici.

Rămân leziuni în smalţ după îndepărtarea aparatului dentar. Fals! Îndepărtarea bracketurilor de pe dinţi şi a adezivului cu care au fost fixate se realizează cu intrumente specifice, neinvazive, care nu afectează sub nicio formă smalţul dentar. Ceea ce este important este să menţinem o igienă cât mai riguroasă pe perioada desfăşurării tratamentului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mici jpg
comuna jpg
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
image
actualitate.net
image
actualitate.net